Een avontuur dat je smaakpapillen prikkelt!
De drie zusjes Neah, Ayah en Avah zijn op bezoek bij hun Ghanese oma. Zij staat vrolijk in de keuken te roeren in de pannen. Een heerlijke geur komt de kamer in. ‘Misschien maakt oma wel één van onze favoriete P’s,’ zegt Ayah. ‘Patat, Pannenkoeken of Pizza?!’vraagt Neah.
Even later zitten ze aan tafel en zet oma haar beroemde fufu met okrasoep neer. De meisjes trekken hun neus op en roepen in koor: ‘Oma, wij lusten dit niet!’ Gelukkig heeft oma een oplossing… de Boebalas, het is een lief monster die de kinderen meeneemt op een proefavontuur.
De Boebalas van de auteur Nancy Bosmans is een vrolijk verhaal, dat past binnen het thema van de kinderboekenweek 2023 ‘Bij mij thuis’. Neah, Ayah en Avah hebben een fijne band met hun oma. Oma komt uit Ghana en in dit verhaal maken we kennis met haar cultuur. Dit doen we door de Boebalas. Boebalas komt van het Surinaamse woord Boebalaas wat betekent: fictief monster. Plotseling staat er een monster met een lange staart en heel veel manen in de kamer. Hij neemt de kinderen mee op een geweldige reis. Ze komen op een plek waar bergen groente en fruit liggen. Verschillende zintuigen worden geprikkeld. Een prachtige kleurrijke prent neemt elk kind mee op een proefavontuur met de Boebalas. Aan het eind van dit avontuur zijn de bordjes van de zusjes leeg! Nancy Bosmans heeft veel in het verhaal gestopt. Fictie en realiteit zijn op een mooie manier in elkaar verweven. Familie, zintuigen en een cultuur zijn steekwoorden, die bij dit verhaal passen. Vanaf het begin zijn we betrokken. Wanneer oma antwoordt geeft met een spreuk ontdekken we dat de laatste woorden op elkaar rijmen en wordt onze nieuwsgierigheid geprikkeld. Wie is Boebalas? Hoe ziet dit monster eruit?
Lisa van Winsen, die de illustraties heeft verzorgd, heeft de Boebalas als een vrolijk en vriendelijk monster neergezet. Hij heeft bijzondere kenmerken: roze manen, tekeningen op zijn lijf en twee hoornen op zijn hoofd. De zusjes reizen op zijn rug mee. We vinden het fantastisch en volgen hem.
Naast de smaakexplosie, die de zusjes meemaken, ervaren wij een ware kleurenexplosie. Het prentenboek heeft prachtige illustraties waar de kleuren van af spatten. Oma in een feloranje jurk met een mooie hoofddoek, de kinderen in vrolijke kleren en dan de Boebalas… die spant de troon.
Na dit verhaal zijn wij ook benieuwd naar de Fufu met okrasoep van oma. We vinden het recept achterin het boek. SMAKELIJK ETEN ALLEMAAL!