De prins die licht gaf
De prins die licht gaf… wanneer je de titel leest, denk je meteen aan een sprookje. Sprookjes beginnen met ‘Er was eens…’ en lopen vaak goed af.
Het verhaal De prins die ligt gaf begint met ‘Er was eens een koning’ en neemt ons mee naar zijn kasteel. Daar krijgt hij een kindje met een jonge bediende. Zij sterft bij zijn geboorte. Het prinsje krijgt de naam Luciano. De koning is met drie landen in gevecht en heeft geen tijd om zijn zoon op te voeden. Luciano groeit onopvallend op tot zijn derde jaar. Op een dag ontdekt een lakei dat er iets bijzonders is met het prinsje. Wanneer hij zingt, straalt hij licht uit. Dieren uit de omgeving komen er op af. Wanneer de koning het nieuws hoort, sluit hij Luciano op in de kerker. De kokkin zorgt goed voor hem, terwijl twee bewakers alles goed in de gaten houden. Op de derde dag, midden in de nacht, deelt een van de bewakers zijn geheim met de kokkin. Het is nog niet te laat voor zijn plan.
De prins die licht af is een sprookjesachtige vertelling geschreven door Edward van de Vendel. De vertelling begint met een korte inleiding. Je voelt je direct aangetrokken. De nieuwsgierigheid is aangewakkerd. Wat is er met de kleine Luciano gebeurt en welke verandering brengt dit te weeg. Edward schrijft fantastisch en je leest het verhaal in één adem uit.
De illustraties van Martijn van der Linden zijn schitterend. Door lichtinval hebben ze iets magisch en trekken ze ieders aandacht. Het licht van de prins valt extra goed op. Tussendoor ontdekken we kleine blauwe pentekeningen. Wellicht om hier, bij het verhaal, aandacht op te vestigen.
In de inleiding hebben we de boodschap ontvangen: ‘Dit verhaal loopt goed af, maar het begint niet al te best.’ Het eind is hartverwarmend. Het plein staat vol mensen, kinderen en dieren. Even weet de koning niet wat hem overkomt maar wanneer Luciano enkele zinnen in zijn oor fluistert weet hij dat vanaf die dag alles beter gaat. Het vechten is ten einde. Grootheidsdag verandert in Gezelligheidsdag. Een boodschap voor de wereld van nu!