Een kerstfeest met Emma en Bighoorntje

Jufelsie 03 oktober 2025
Emma en haar fabeldier Bighoorntje hebben al een paar avonturen beleefd in boeken, die eerder zijn verschenen. ‘Een zwijnige kerst’ is een nieuw boek in deze serie geschreven door Anna Böhm.
Het is bijna kerstmis en daarvoor moet het huis opgeruimd zijn. Vader en moeder zijn druk bezig. Emma en Bighoorntje moeten een kerstspel oefenen. Emma weet hoe het kerstverhaal verloopt en samen met Bighoorntje verzamelt ze alle spullen. Niet iedereen is blij. Tijdens het oefenen wordt er rommel gemaakt. Papa stuurt ze boos weg. Emma, Bighoorntje en Siebe pakken de koffer vol verkleedspullen en gaan op pad. Bij enkele buren zijn ze niet welkom maar mevrouw Linde is heel blij met dit onverwachte bezoek!
Emma en Bighoorntje zijn een leuk stel. Met ‘Een zwijnige kerst’ beleven we weer een leuk avontuur. Het verhaal is verdeeld in hoofdstukken en uitermate geschikt voor beginnende lezers, die al enige maanden leesonderwijs achter de rug hebben. Er is een mooie bladspiegel met een grote lettertype. Zo komt alles heel rustig over. De vele illustraties maken het compleet. Daar genieten jonge lezers van. Ze zijn kleurrijk en sluiten perfect aan. Ook missen we de humor niet. Zo grappig om Bighoorntje als fee te zien rondlopen of als baby in een poppenwieg te zien liggen. De illustraties zijn getekend door Susanne Göhlich. Met kleine details is de kerstsfeer in het huis gebracht. Een krans op de deur, enkel kersttakken op tafel en een sterhanger.
Het kerstverhaal is bekend. Anna Böhm heeft gezorgd dat enkele fragmenten terugkomen en herkenbaar zijn voor ons. Zo worden Emma, Bighoorntje en Siebe weggestuurd en zijn ze bij enkele buren niet welkom. Dit herkennen we uit het verhaal. Jozef en Maria zochten een slaapplek zoeken. Uiteindelijk heeft iemand een slaapplek in een schuurtje ergens achteraf.
Achterin het boek vinden we enkele extra activiteiten. We ontdekken onder andere een beeldraadsel, beantwoorden vragen, knutselen een schaap en zoeken naar kerstwoorden. Leuke opdrachten waarbij de lezers opnieuw bezig zijn met het verhaal. Met Emma en Bighoorntje wordt het een zwijnige kerst. Een kerstfeest waar iedereen van geniet.

Meer recensies van Jufelsie