Een nieuw avontuur met de liever - dan - lieve giraffen
De twee vrienden Guus en Koos zijn zo grappig. Guus is een langer-dan-lange giraf en Koos een kleiner-dan-kleine giraf. Zodra je het boek openslaat maak je kennis met Koos. Koos vraagt zich af of dat Guus wel is, die hij ziet. Het is Guus… Hij is in een dieper-dan-diep gat gevallen en kan er niet meer uit. Koos bedenkt manieren om haar vriendin te redden. Gaat het lukken om Guus uit haar benarde situatie te redden?
Guus & Koos en het dieper-dan-diepe gat is een prachtig verhaal over vriendschap. De tekst is geschreven door Kes Gray en voor ons in het Nederlands vertaald door Henrieke Herber. Dat heeft ze heel goed gedaan. De zinnen lopen vloeiend en vooral de overtrekkende combinaties als kleiner-dan-kleine, groter-dan- grote en dieper-dan-diepe enz. toveren een lach op ieders gezicht. Het verhaal is prettig om voor te lezen. Jonge kinderen genieten van begint tot het eind. Koos haalt alles uit de kast om Guus te bevrijden. Hij krijgt hulp van een stel sterker-dan-sterke olifanten en ruiger-dan-ruige gorilla’s. Helaas helpt dit niet. Een leuke uitdaging om met kinderen een oplossing te bedenken. Uiteindelijk komt Koos met een verrassing. Een mooie boodschap wordt hier duidelijk. Je zorgt goed voor je vrienden en helpt wanneer dit nodig is. Je laat ze niet in de steek.
Guus & Koos en het dieper-dan-diepe gat is een langwerpig prentenboek met spannende grote flappen. Dit prikkelt de nieuwsgierigheid. Jonge kinderen willen maar al te graag zien wat er achter schuilt.
Chris Jevons heeft de kleurrijke illustraties verzorgd. De giraffen, olifanten en gorilla’s in hun natuurlijke kleuren, ze worden herkend. De ogen hebben een twinkeling en geven Guus en Koos iets grappigs. Iedereen sluit vriendschap met ze. Guus & Koos en het dieper-dan-diepe gat is het tweede avontuur dat Henrieke voor ons heeft vertaald. Eerder vertaalde ze Guus & Koos en de lager-dan-lage wolk. We zijn benieuwd naar het volgende avontuur van deze twee vrienden.