Ontdek de natuur door het jaar heen

Jufelsie 03 oktober 2025
Wow, wanneer je het boek ‘Een verhaal over de seizoenen’ in je handen krijgt, word je nieuwsgierig. Wat gaat dit boek ons vertellen over de seizoenen?
Met interesse bladeren we het boek door. Schitterende illustraties trekken onze aandacht. We zien verschillende dieren. Kijken rond in het bos, in het park en nemen een kijkje aan de kust. We zijn onder de indruk.
Terug naar de eerste bladzijde bekijken we de inhoudsopgave. In dit boek ga je vier seizoenen lang op ontdekkingsreis door acht verschillende leefgebieden (habitats). De leefgebieden zijn: bos, vijver, veld, struiken, park, rivier, bergen en kust. In elk seizoen veranderen deze gebieden en is er van alles te ontdekken. Zo zijn vogels veel luidruchtiger in de lente dan in de winter. Ze bouwen een nest en met hun geluid willen ze een partner lokken. In de zomer zijn de honingbijen druk bezig om van nectar honing te maken, die ze in de winter kunnen eten. Wat is dat voor geluid in de herfst? Het is het gebrul van edelherten. Het is bronsttijd, de mannetjes zoeken een partner.
Een verhaal over de seizoenen is een informatief boek. Een boek wat fijn is om bij de hand te hebben. Zodra een nieuw seizoen begint of je ontdekt een dier of verandering neem je het boek erbij. Via de inhoudsopgave zoek je het gebied of dier op. De informatie, geschreven door Anna Wilson, wordt in kleine stukjes tekst gegeven. Steeds wordt er iets uitgelicht. Je ontdekt leuke feitjes en weetjes. Wist je dat een gladde slang haar eitjes in haar lichaam vasthoudt? In september worden dan wel vijftien jongen tegelijk geboren. En heb je al eens gehoord over een getijdenpoel? Daar leven enkele dieren wanneer het eb is.
Het boek bevat zoveel informatie, iedere natuurliefhebber gaat ervan smullen.
Een verhaal over de seizoenen is geschikt voor jong en oud. Jonge kinderen kijken verwonderd naar de illustraties Deze zijn getekend door Carolina Rabel. Prachtige sfeervolle prenten in natuurlijke kleuren. We herkennen dieren, volgen hun ontwikkeling, bijvoorbeeld van een kikker en horen de naam van nieuwe gasten. Voor kinderen, die al goed kunnen lezen en volwassenen zijn de tekstblokken interessant.

Ga samen op pad of alleen,
ontdek de natuur door het jaar heen.
Elk seizoen in zijn kleurenpracht
met informatie, wat je niet had verwacht.
Je loopt in de bergen, door het bos of in het veld,
met dit boek word jij een ware natuurheld!

Meer recensies van Jufelsie