Tekeningen in het zand

Jufelsie 28 september 2025
Elke dag zoekt Loetje op het strand naar stokken, stenen en andere schatten. Alle juttersspullen neemt hij mee naar huis. Hier en daar ligt wel wat. Aan geit Sippie vertelt Loet hele verhalen. Wanneer zijn ouders uit elkaar gaan, weet Loet niet goed hoe hij hier mee om moet gaan. Hij stopt met strandjutten en verhalen bedenken lukt ook niet meer. Wanneer hij met zijn vriend Kars bijzondere strandtekeningen ontdekt, wekt dit zijn nieuwsgierigheid. Op een dag voegt Loetje iets toe en ontmoet dan Wiets. Wiets, is een oude strandjutter en hij is net weer terug op het eiland. Het verhaal gaat rond dat hij een Eilanddief is, immers de laatste tijd zijn er een aantal spullen verdwenen. Wanneer Loetje Wiets enkele dagen niet heeft gezien, gaat hij naar hem op zoek en ontdekt dan hoe het echt zit!
Tekeningen in het zand is een ontroerend verhaal voor kinderen vanaf 7 jaar. Mary Heylema heeft het verhaal geschreven, dat in korte hoofdstukken is verdeeld. In het eerste hoofdstuk leer je Loetje kennen. Samen met zijn vriend Kars is hij op het strand. De jongens zien een lange man van zijn brommer springen. Even later ontdekken ze dat de slagboom weg is. Heeft de man deze meegenomen? De jongens staan voor een raadsel en houden dit geheim. Onze nieuwsgierigheid is aangewakkerd en direct zijn we betrokken bij dit avontuur. We krijgen een kijkje in het leven van Loetje. Hij is erg gevoelig, zijn geit Sippie krijgt hele verhalen te horen. Wanneer zijn ouders uit elkaar gaan, denkt Loetje dat het zijn schuld is. We voelen zijn verdriet en onzekerheid en leven intens met hem mee. Op het moment dat hij de strandtekeningen ontdekt, stroomt er een warme gloed door ons heen. Prachtig hoe Mary het verhaal opgebouwd heeft. Loetje raakt stilletjes bevriend met Wiets en het verhaal gaat naar een hoogtepunt toe. Wiets is al enkele dagen niet gezien. Het wordt spannend en we zijn gefocust op Loetje. Hij heeft namelijk geen adres en dan gaat het ook nog regenen. Het eind is prachtig. Heel de dorpsgemeenschap staat ineens klaar.
Verspreid in het verhaal staan prachtige illustraties van Tineke Meirink. Enkele zelfs paginagroot. De duinen met de zee op de achtergrond… het lijkt wel of we op het strand staan. Sfeervolle tekeningen in zachte natuurlijke pastelkleuren die mooi aansluiten bij de tekst.
Tekeningen in het zand heeft alle ingrediënten voor een goed verhaal: avontuur, spanning en emotie. Een aanrader.

Meer recensies van Jufelsie