Hartverwarmend verhaal geïllustreerd met schitterende prenten
De dieren zaten bij elkaar onder de dikke dennentak.
Het was al dagen donker, het regende de hele tijd – en welke kleur had het bos?
Het is donker in het bos. De dieren mopperen en zijn een beetje moedeloos. De zon heeft de hele zomer geschenen en is nu zomaar weg. Zijn geel en gouden licht is verdwenen. ‘Waar zijn de restjes?’ vroeg Muis zich af. Samen met Eekhoorn gaat hij zoeken. Met het prentenboek De restjes van de zon ga je met ze mee.
De restjes van de zon is een prachtig verhaal geschreven door Edward van Vendel. Deze schrijver heeft al heel wat mooie boeken op zijn naam staan. Dit verhaal past goed in deze tijd van het jaar. De dagen worden korter, de zon laat zich minder zien en het wordt vroeg donker. Iedereen zit veel binnen en gaat op zoek naar een lichtpuntje. Zo ook de dieren in het bos. Het verhaal prikkelt de nieuwsgierigheid bij jonge kinderen. Zij worden uitgenodigd om mee te gaan zoeken. Waar vinden we de zon?
Er zit een mooie opbouw in het verhaal. Verschillende plekken worden bezocht, zelfs een huis dat aan de rand van het bos staat. Daar verwachten we toch wel wat licht. Het eind is hartverwarmend. De zon heeft zijn restjes aan de dieren gegeven. De saamhorigheid en vriendschap zorgen dat ze het fijn hebben. Samen hebben we het over het gevoel wat nu bij de dieren heerst.
Het verhaal is mooi geïllustreerd door Jet Parent. Het is een ware kleurenexplosie van blauwgroene tinten die zorgen voor het juiste gevoel. De kinderen genieten van de dieren , gaan op elke pagina naar ze op zoek. Het kleinste straaltje zon geeft de laatste prenten achterin het boek glans. De dieren hebben elkaar, genieten van elkaars gezelschap en houden van elkaar.
De restjes van de zon is een hartverwarmend verhaal. Het verhaal brengt iedereen een lichtpuntje in deze donkere maanden van het jaar.
Het was al dagen donker, het regende de hele tijd – en welke kleur had het bos?