Hartverwarmend, sfeervol verhaal

Jufelsie Jufelsie
17 mrt 2023

Ontmoet Alba, een donzig albatroskuiken in het prentenboek Dicht bij elkaar. Inmiddels zijn haar vleugels, groot genoeg om uit te vliegen.
Wanneer Alba op een dag uitvliegt, wordt ze door een enorme golf uit de lucht geslagen. Ze komt op een ijskoude kust terecht. Moe en met pijn in haar vleugel valt ze alleen in slaap. De volgende ochtend staat er een pinguïn naast haar. Al snel is Alba niet meer alleen. Ze sluit vriendschap met de andere pinguïns, die vervolgens goed voor haar zorgen.
Dicht bij elkaar is een hartverwarmend verhaal. We sluiten Alba meteen in ons hart en zien de grote golf al aan komen rollen. Wat zijn we blij wanneer we zien dat een pinguïn haar vindt. Daarna wordt duidelijk hoe fijn dat is. De pinguïns zorgen voor Alba. Ze brengen eten voor haar mee en beschermen haar tegen gevaar. Tijdens het koude weer houden ze haar warm, door dicht bij elkaar te gaan staan. Met een mooi verhaal krijgen de kinderen de boodschap mee om goed voor elkaar te zorgen. Dit is een fijne opening voor een kringgesprek aan het begin van het schooljaar. Hoe kunnen we in de groep voor elkaar zorgen? Wat gebeurt er, wanneer we niet goed zorgen voor elkaar? Wie heeft er altijd zorg nodig? Een paar vragen waar je met elkaar over kunt filosoferen.
Het verhaal draagt bij aan de sociaal emotionele ontwikkeling. Een aantal emoties herkennen we zoals trots, angst, eenzaamheid en blijdschap. Iedereen leeft en voelt met Alba mee. Daar hebben de illustraties een bijdrage in. Door de blauwtinten zijn ze sfeervol en warm. Alba en de pinguïns komen mooi tot hun recht en het voelt alsof we erbij zijn.
Dicht bij elkaar is goed in te zetten tijden de GOUDEN WEKEN bij aanvang van het nieuwe schooljaar. Er is dan aandacht voor groepsvorming en daar past het zorgen voor elkaar zeker bij.

Meer recensies van Jufelsie