Interessant, boeiend en verbazingwekkend!

Jufelsie Jufelsie
31 mrt 2024

Alles kan geteld worden. Kinderen beginnen al vroeg blokken, takjes, vingers of hun tenen te tellen. Aan een hand tellen ze hun vingers en komen tot vijf. Tellen ze twee handen tellen ze tot 10. Nul is helemaal niets en horen ze negen miljard, dan vinden ze dat een groot getal.
Een octopus heeft nul botten is een telboek. Niet zomaar een telboek... Nee, het is een telboek waar je bijzondere opmerkelijke feiten tegenkomt. Tevens ontdek je antwoorden op vragen, die zomaar ineens bij je opkomen.
Hoe vaak haal je adem op een dag? Hoeveel mensen wonen er in Singapore? Hoeveel weegt een slagtand van een narwal? Hoe ver is het reizen naar de maan en terug? zijn een paar vragen die je tegenkomt.
Een octopus heeft nul botten is een kleurrijk boek met tekeningen van Andrea Antinori. De eerste tekening is een octopus. Meteen lezen we een opmerkelijk feitje. Hij heeft nul botten! Vervolgens tellen we verder van één tot negen en worden er achter een getal nullen gezet zodat we o.a. 100, 3.000 en 40.000 zien staan. De cijfers trekken meteen de aandacht en prikkelt de nieuwsgierigheid. We verbazen ons over de getallen en lezen de gekste, mooiste en interessantste feiten. Soms uit onze nabije omgeving, een andere keer heel ver, aan de andere kant van de wereld. De kinderen breiden hun woordenschat en kennis uit.
Een octopus heeft nul botten heeft geen verhaal, het is een boek wat heel veel informatie geeft. De oorspronkelijke tekst is van Anne Richardson. Diederik Jekel heeft het vertaald. Achter in het boek heeft hij een prachtig nawoord toegevoegd. Hij gaat daarin even terug naar zijn jeugd en vertelt ons dat getallen hem al vroeg intrigeerde. Hij is een getal-liefhebber.
Met Een octopus heeft nul botten neem je een kijkje in de wereld om je heen.
Je komt van de ene verbazing in de andere. Een boek wat je niet zomaar weglegt!

Meer recensies van Jufelsie