Eentje...die je nooit vergeet!
In mijn jeugd was ik onder de indruk van dit vers: Ik ben lekker stout van Annie M. G. Schmidt. Wat is het heerlijk om als kind, lekker ondeugend te zijn, kattenkwaad uit te halen… gewoon alles doen wat niet mag!
Ik ben lekker stout is opnieuw verschenen. Nu met tekeningen van Sarah van Dongen. Je hoeft niet stil te blijven zitten, je mag lekker stampen in een plas en morsen op een nieuwe jas. Je mag roetsjen van de leuning en lekker je tong uit steken. Het mag allemaal van Annie M. G. Schmidt! Doe je mee?
Ik ben lekker stout is een vrolijk en grappig prentenboek. Je volgt een kind, die gewoon niet meer wil. Heel de dag is hij lekker dwars. In de klas hangt hij over zijn stoel, hij knoeit met zijn havermout en poetst zijn tanden niet voordat hij naar bed gaat. Hij morst zout, spuugt op het zeil en buiten stampt hij voluit in een plas. Van begin tot het eind genieten we van zijn ondeugendheid en brutaliteit. Het vers is op rijm geschreven. Dit klinkt heerlijk in het gehoor en na een paar keer voordragen, doen de kinderen snel mee.
Sarah van Dongen heeft het gedicht prachtig geïllustreerd. De kleurrijke prenten stralen warmte uit en hebben vooral veel humor. Gezellig dat we een meester in de kring zien zitten met kinderen van verschillende nationaliteiten. Ook aan andere rolpatronen is gedacht. We zien een jonge moeder, twee vrouwen hand in hand lopen, iemand in een rolstoel en een vader die in een bakfiets zijn kinderen vervoert. Prenten, die de wereld van nu weergeven.
De tekeningen inspireren om er activiteiten mee te doen. Zo kan er veel geteld worden en vergroten we de woordenschat door bijv. de voorwerpen in de badkamer te benoemen. Tot slot houden we een kringgesprek met de kinderen en vragen we wat zij het liefste zouden willen doen? Al snel komen we erachter dat het toch ook wel fijn is, wanneer er afspraken zijn.
Ik ben lekker stout met tekeningen van Sarah van Dongen is een aanrader om in jouw leeshoek neer te leggen.