Geen smoes nodig om dit boek te lezen!
Gelukkig hoef ik geen smoes te bedenken om mijn leerlingen in de kring te krijgen voor een nieuw prentenboek. Deze keer lees ik het verhaal Ik heb mijn huiswerk niet gemaakt, want… voor. Een prentenboek van Davide Cali en met illustraties van Benjamin Chaud. Zodra de kinderen de voorkant zien, worden ze nieuwsgierig. Een grote krokodil houdt een kleine jongen vast. Tja, zo kan hij geen huiswerk maken! We horen hierna meer smoezen van hem als antwoord op de vraag van de juf: ‘Waarom heb jij je huiswerk niet gemaakt?’
Een vliegtuig vol apen is in zijn tuin geland. Elfjes hebben al zijn potloden verstopt. Zijn opa en zijn band maakten te veel lawaai, dus hij kon zich niet concentreren. Een paar rare vogels maakten op het dak een nest. Originele smoezen, die maar één keer gebruikt worden. Gelooft de juf wat hij zegt?
Wat hebben we een plezier gehad met dit prentenboek. Elke smoes is grappig. De een nog gekker dan de andere. De kinderen konden geen van deze smoezen zelf bedenken! Wat een creativiteit en fantasie is er in het verhaal verwerkt. We komen elfjes en Vikingen tegen. Een ufo vliegt boven het huis en een rebelse robot verwoest een huis. Elke smoes zet de kinderen aan het denken. Hoe zou het zijn, wanneer dit echt is?
Het eind verrast ons. Knap hoor, om dit zo op te schrijven.
De illustraties maken indruk. Mooie paginagrote prenten vol details. Grote hagedissen zetten de buurt op z’n kop en de hightech doe-mijn-huiswerk-voor-mij-machine heeft wel heel veel knoppen en snoertjes. De boeven uit de gevangenis zijn lekker groot getekend en de vogels zien er heel bijzonder uit. Bij de smoes dat hij een verdwaalde pinguïn naar de Noordpool bracht, reageren de kinderen meteen: ‘Pinguïns leven op de Zuidpool.’
Dit boek is een inspiratiebron voor kinderen die huiswerk krijgen.
Welke smoes gaan ze het eerst gebruiken?
Ik heb mijn huiswerk niet gemaakt, want…
dit boek bleef ‘plakken’ in mijn hand!