Gevoelens zijn zo veranderlijk als het weer.

Jufelsie 18 juni 2025
Het is bijna zomervakantie. Anna is bijna zes en aan het eind van de zomer gaat ze naar groep 3. Ze kijkt er naar uit en tegelijkertijd vindt ze dit ook spannend. Duik in het leven van Anna in het boek Kriebels in Anna’s buik en herken de gevoelens, die bij Anna op verschillende momenten opspelen.
Kriebels in Anna’s buik is een heerlijk voorleesboek geschreven door Stefanie Höfler. De verhalen zijn geschikt om voor te lezen. Kinderen, die enige maanden leesonderwijs achter de rug hebben, lezen zelf het boek. Stefanie is in de huid gekropen van een jong kind, Anna dat op het punt staat om naar groep 3 te gaan. Voordat de eerste schooldag er is, geniet Anna van een vakantie samen met haar jongere broertje Max, haar moeder en vriend Paul. Op een hele fijne manier beschrijft ze de avonturen van Anna en de gevoelens, die bij haar horen. Dit doet Stefanie zo goed dat alles voor de jonge luisteraars heel herkenbaar is en het perfect aansluit bij hun belevingswereld.
We horen dat Anna en Max veel fantasie hebben. Een rododendronstruik, achter in de tuin kan in hun beeld van alles zijn. Ook lezen we dat Anna steun krijgt van haar vriendin Laila bij spannende momenten. Dit komt wel onder druk te staan wanneer Linus, een jongen die een oogje heeft op Laila, opduikt. Verder gaan we naar het zwembad en voelen we de emotie van de angst om kopje onder water te gaan, met Anna mee. Er zijn ook fijne momenten, het gevoel van geluk en vrolijkheid. Veel emoties komen voorbij.
Zodra we Kriebels in Anna’s buik openslaan, zien we een inhoudsopgave. Het boek is in vijf hoofdstukken verdeeld: zonneschijn, wolken, regen, onweer en de zon komt terug. Deze titels staan in vergelijking met de gevoelens van Anna. Deze gevoelens zijn net zo veranderlijk als het weer. Iedere hoofdstuk bevat enkele verhalen. Deze hebben een subtitel en verschillen in lengte. Zodra je een grote illustratie tegenkomt, waarop het zwembad is afgebeeld, betekent dit dat je aan een nieuw hoofdstuk begint. Je gaat een nieuwe gevoelsfase van Anna beleven.
Philip Waechter heeft de prachtige illustraties getekend. Anna is in haar schattige jurkje en legging afgebeeld. Max draagt een oranje shirt en een blauwe broek. De prenten zijn sfeervol en staan op verschillende plekken, in de tekst. Soms wordt iets sterk uitvergroot en is het grappig zoals de tekening bij het verhaal ‘Anna, de grootste’. Wat Philip heel goed heeft gedaan is de emotie van Anna in de prent te stoppen. Angst, opluchting, blijheid of verdriet… we herkennen deze gevoelens in Anna’s gezicht.
Kriebels in Anna’s buik is een heerlijk voorleesboek voor kinderen, die na de zomervakantie starten in een nieuw groep. Een aanrader!

Meer recensies van Jufelsie