Advertentie

Met een glimlach bekijk ik de twee personen op de voorkant van dit prentenboek Oet en Drap – een verhaal over holbewoners. Ze zien er een beetje vreemd uit: lange haren, klein en een flinke baard.
Het zijn Oet en Drap, twee holbewoners. Ze wonen in grotten. Op een gegeven moment staan ze tegenover elkaar en begint er een onderlinge strijd. De grot van Oet is groot, dus vindt hij zichzelf de beste. Maar Drap vindt zijn grot groter, dus is hij de beste. Om de beurt vinden ze iets uit: water, vuur, een stoel, een bed, een huis, een kasteel… Het wordt een wedstrijd: wie heeft de meeste én mooiste spullen. Voor ieders neus groeit er een enorme stapel spullen. Wanneer de één een rietje van zilver en de ander een rietje van goud op zijn stapel legt, beginnen de stapels te wiebelen en storten in.
Even twisten ze over de schuldvraag. Dan komt er een oplossing… samen delen!
Oet en Drap – een verhaal over holbewoners is een grappig verhaal. Het verhaal wordt in korte zinnen verteld en neemt kinderen, aan de hand van spullen mee in de geschiedenis. Eerst was er niks, een kale lege grot. Ze ontdekten water en hoe ze vuur konden maken. Er kwamen nieuwe uitvindingen, de een nog groter dan de ander. Oet en Drap kunnen er wat van. Ze proberen elkaar te overtreffen met spullen. Het zijn twee grote opscheppers. Voor jonge kinderen is dit herkenbaar en dit biedt een gelegenheid om hier in de kring over te praten.
Daarnaast zou je foto’s van een voorwerp op internet kunnen zoeken. Deze print je uit en plaats je in een tijdsbalk, zodat jonge kinderen kunnen zien hoe een voorwerp in de tijd verandert. Mensen willen steeds meer… Wanneer zijn ze tevreden?
De illustraties zijn in warme aardetinten gekleurd. Prachtig hoe Oet en Drap bij elke nieuwe uitvinding zijn weergegeven. De gevoelens zijn in hun gezichten goed te herkennen. Bekijk de verbaasde reactie van Oet wanneer hij Drap voor een groot vuur ziet zitten of het boze gezicht van Drap, wanneer hij Oet in een snelle auto ziet wegrijden. Benoem samen met de kinderen de gevoelens van Oet en Drap in de verschillende tekeningen. Zijn de gevoelens herkenbaar?
Oet en Drap – een verhaal over holbewoners is een prentenboek wat heel geschikt is om te gebruiken tijdens de Kinderboekenweek 2020. Dit jaar is het thema ‘En toen?’, waarbij kinderen de geschiedenis induiken en werelden van vroeger ontdekken door het lezen van (prenten)boeken.
Dit boek laat zien welke uitvindingen de geschiedenis passeren.

Reacties op: Aan de hand van spullen door de geschiedenis

3
Oet en Drap - Alistair Chisholm
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners