Vrolijke, spannende en grappige avonturen met een prinses!

Jufelsie 28 november 2023
Petronella… Pietje Prinses is niet erg prinsesserig. Haar hobby’s zijn timmeren, skateboarden, slootje springen en in bomen klimmen. Ze heeft een hekel aan muiltjes passen, eten met mes en vork en netjes voor de spiegel staan. Pietje Prinses houdt van avontuur. In Opzij voor Pietje Prinses zijn drie avonturen gebundeld. Het zijn De spiegeltje, spiegeltje verkiezing, Kaboutertjes bestaan wel! en De schat van Duizend-en-een-Nacht.
In het eerste deel mogen Pietje en haar zus Priscilla mee doen aan de Spiegeltje Spiegeltje verkiezing. Wie is de beste prinses van het land? Alle deelnemers krijgen zeven dagen lang allerlei opdrachten uit te voeren. Het wordt een spannende strijd, de opdrachten gaan niet van een leien dakje. Er gaat nog al wat mis. Wie saboteert de boel? Lukt het Pietje om een valse prinses te ontmaskeren?
In het volgende deel wordt Pietje door haar moeder naar het torenkamertje gestuurd. Daar vindt ze een oude koffer. Wanneer ze even later met Priscilla in de koffer stapt, vliegt deze weg en brengt de prinsessen een eind van huis. Een spannende terugreis volgt. Ze ontmoeten een heks met tandpijn, een groep nachtmannetjes en meneer de Vries. Wanneer ze opgehaald worden door een SOD-wagen en vast komen te zitten in een koepelvormig gebouw, hoort Pietje dat ze bezig zijn om sprookjes uit te roeien. Er moet een ontsnappingsplan komen. Pietje gaat aan het werk.
Het is vakantie, in het laatste deel van deze bundel. De koning heeft een uitnodiging ontvangen van zijn vriend sultan Moesafar. Het gezin mag komen logeren in de stad Duizend-en-een-nacht. Na een lange treinreis arriveren de prinsessen in het paleis. Wanneer ze in een zaal komen waar een beeld staat van de godin, stoot Pietje zich aan haar leeuwenpoot. Ze ontdekt een schatkaart… Pietje is door het dolle heen en wil direct op zoek gaan naar de schat. Ze vraagt Sergio, een jongen die ze ontmoet heeft in de trein, om hulp. Met z’n drieën gaan ze op pad en komen onderweg enkele gevaren tegen. Vindt dit drietal de schat van de godin van Duizend-en-een-Nacht?
Mirjam Mous schreef drie fantastische avonturen voor lezers vanaf 7 jaar. De verhalen zijn los van elkaar te lezen. Tussen elk deel is een wit blad geplaatst waarop de titel van het nieuwe verhaal is gedrukt. Mirjam heeft een fijne schrijfstijl en weet de jonge lezers vanaf het begin te boeien. Pietje Prinses is stoer en zit niet stil. Ze is in alles het tegenovergestelde van haar zus Priscilla. Kinderen houden ervan om deze tegenstelling in verhalen te lezen. De drie avonturen zitten vol spanning en humor. De prinsessen krijgen zeven opdrachten, komen vast te zitten en gaan de tunnel in van de godin van Duizend-en-een-Nacht. Natuurlijk zit het niet mee en blijken deuren en ramen plotseling dicht of verschijnen er slangen en krokodillen.
In de eerste twee verhalen ontdekken we verschillende sprookjes, die Mirjam op een bijzondere manier in de verhalen heeft verwerkt. Zo leuk om te lezen dat kleine details uit onder andere Roodkapje, Sneeuwwitje en De prinses op de erwt even passeren. In het verhaal De schat van Duizend-en-een-Nacht komen we enkele bekende kinderliedjes tegen zoals: Op een klein stationnetje en Ik zag twee slangen de was op hangen. Dit nodigt uit om even lekker te gaan zingen.
Het boek staat vol met leuke zwart-wit illustraties. Deze zijn van Marja Meijer.
Ze trekken de aandacht en geven de sfeer van het verhaal goed weer.
Met Pietje Prinses wordt elk avontuur een uitdaging. Ze wordt snel je vriendin die je in je hart sluit. Opzij voor Pietje Prinses! Wellicht komt dit boek zo naar je toe!

Meer recensies van Jufelsie