Spannende avonturen van diverse auteurs
‘Vol avontuur’ is het thema van de Kinderboekenweek 2025. Ga je mee op de spannendste avonturen in het gelijknamige boek. In Vol avontuur zijn verhalen gebundeld, die geschreven zijn door diverse auteurs. Zo schreef Paul van Loon een verhaal over Pluisje, een computerhuisdier die op tijd gevoerd moet worden. Annet Jacobs is de auteur van De Tiktok-tikker. Een spannend verhaal waarin Pim en Polle de opdracht krijgen een werkstuk te schrijven. En met Leo en Dex spelen we een spannend spel in het verhaal Hero of Zero van Simone Arts. Alle verhalen met de naam van de auteur vinden we in een mooie inhoudsopgave, die we voor in het boek vinden.
Vol avontuur is een boek geschikt voor kinderen, die in de midden- of bovenbouw zitten van de basisschool. De verhalen zitten vol spanning, hebben een vleugje humor en nemen de jonge lezers mee. Wanneer je aan een verhaal begint, zit je er direct in en leef je mee of volg je de hoofdpersonen. Noah en Amir uit het verhaal ‘Apenstreken verboden’ bijvoorbeeld zijn op schoolreis. Ze krijgen een waarschuwing om geen streken uit te halen. Toch gaan de jongens een deur in, die eigenlijk voor iedereen verboden is. Ze komen in een apenverblijf terecht. Later blijkt dat deze toegang van pas komt. In het verhaal ‘Zone 22’ voel je de spanning van Yassin. Hij wil zo graag de gamewedstrijd winnen.
Alle avonturen zijn in een duidelijk lettertype gedrukt en mooi van lengte. Verspreid in het boek ontdekken we kleine illustraties van Micky Dirkzwager. De prenten zijn zwart-wit en trekken de aandacht. De afbeelding bij ‘Expeditie Overleven’ is heel sfeervol en grappig. Freek staat in een groot bos en ontdekt iemand hoog in de boom. De man, die Pluisje aan Carry heeft gegeven bezorgt iedereen een koude rilling. In zijn lange jas ziet hij er dreigend uit. Zodra we het grote doolhof zien uit het spel ‘Zonne 22’ zoeken we de uitgang. Elke prent roept een gevoel op.
Vol avontuur is een lekker dik boek om zelf te lezen of voor te lezen. Door de losse verhalen kun je het boek makkelijk weg leggen om op een later tijdstip weer van een nieuw avontuur te gaan genieten. Een aanrader!