Twee verhalen voor de prijs van één
De Wonderverteller
@lidadijkstra
@djennefilaillustratie
@lskindenjeugd
Boeken over geschiedenis zou ikzelf niet spontaan kiezen. En dus ben ik heel blij dat ik deze met de leesclub mocht lezen en bespreken. De Wonderverteller nam me mee in de spannende avonturen van Marco Polo.
Twee verhalen voor de prijs van één.
Twee verhaallijnen, twee werelden waarin je wordt meegezogen.
Niet alleen een inkijk in de geschiedenis maar tegelijk ook een verslag van de wonderbaarlijke reizen van Marco Polo. Het verhaal wisselt Maria’s belevenissen in de gevangenis af met de reisverslagen van Marco Polo en wetenswaardigheden over dieren. Elk in een andere kleur gedrukt. Op het schutblad staat een kaart van alle reizen.
Bovendien is het boek ook nog eens prachtig en sfeervol geïllustreerd door Djenné Fila. Ze maakt onder meer gebruik van ecoline wat ook één van mijn favoriete materialen is. Met pastelkrijt, potloden, verf, houtskool,… maakt ze patronen en structuren en die voegt ze samen in digitale, gelaagde collages.
Alles in dit boek is echt gebeurd, behalve de stukken die volslagen verzonnen zijn, aldus schrijfster Lida Dijkstra. Ik kan haar schrijfstijl wel appreciëren en die is bovendien heel toegankelijk voor onze Vlaamse lezers.
Het verhaal speelt zich af in Genua in 1298. Maria della Pietra is een 13-jarig weesmeisje. Ze werkt in de Palazzo San Giorgio (de gevangenis) waar Marco Polo vastzit. Hij werd opgesloten omdat Venetië de zeeslag tegen Genua verloor. Haar taak bestaat eruit om eten rond te dragen en po’s te legen. Messer Marco heeft een grotere cel omdat hij dagelijks bezoek krijgt van mensen die naar zijn verhaal komen luisteren. Maria geniet van de verhalen, maar Marco Polo zelf is het vertellen moe. Topina ‘kleine muis’ want zo noemt Messer Marco haar, brengt hem in contact met schrijver Rustichello da Pisa. Zij luistert mee terwijl Marco zijn verhalen deelt met de schrijver en er gaat voor haar een wereld open vol avontuur, onbekende landen, talen, religies, dieren… Ze ontdekt hoe verhalen samen brengt en hoe deze verhalen haar meenemen naar plaatsen die ze zelf nooit zou bezoeken en trekt er bovendien levenslessen uit.
‘Altijd had ik gedacht dat het leven iets was wat je overkwam. Waar je zelf geen invloed op had. Maar je kon dus opstaan als je neerging. Leren en beter worden. Vechten als je geslagen werd. Het anders doen. Dat had ik allemaal geleerd van een Tartaars meisje dat ik niet eens kende.’
Mijn favoriete woord is “buitelzinnen“ een zin die zomaar naar buiten wil, die zich niet laat tegenhouden.
'De wonderverteller' is bekroond met de Gouden Griffel, een Zilveren Penseel en de Jonge Beckmanprijs en het staat is genomineerd voor de Boon kinder- en jeugdliteratuur 2026.
#leesclub#dewonderverteller#lidadijkstra#djennefila#boekindeklas
@lidadijkstra
@djennefilaillustratie
@lskindenjeugd
Twee verhalen voor de prijs van één.
Twee verhaallijnen, twee werelden waarin je wordt meegezogen.
#leesclub#dewonderverteller#lidadijkstra#djennefila#boekindeklas