Hoe een kiezel een gat kan vullen

jufinge 31 oktober 2025
Kiezel
Bouwien Janssen
@lskindenjeugd

Een hartverwarmend avontuurlijk boek van @bouwienjansen met humor en een vleugje magie = KIEZEL.
Een verhaal over familie, vriendschap, liefde en gaten. Gaten?
„‘Sommige kinderen groeien op met een gat,’ legde Boris uit. ‘In hun leven mist iets. Iets wat echt erg nodig is.’”
En laat KIEZEL nu hetgene zijn dat een gat kan dichten.

De 28 korte hoofdstukken en een knappe verhaallijn en een diepere laag maken van dit boek een ideaal voorleesboek voor de klas. Mooie kaft en schutbladen van @sanneteloo. Er mochten nog wat meer van deze prachtige illustraties in het boek staan. Sterk neergezette personages (de ene wat mooier dan de andere), je voelt bij elk van hen een soort gemis, een leegte. Zal deze gevuld kunnen worden met een kiezel?

Als Beest er niet was geweest, had Kat zich het eenzaamste kind op aarde gevoeld. Haar vader had liever een zoon en haar moeder een Katarina i.p.v. Kat. Na het overlijden van oom Roemer, verhuist Kat met haar ouders naar het Houten Nest. Het is een heel bijzonder huis vol "schatten": harnassen, beelden, opgezette dieren, stenen, oude munten,... je kan het zo gek niet bedenken.
In een lade van oom Roemers bureau vindt Kat een kiezel, gewoon grijs en saai maar toch neemt ze hem mee. Kat maakt kennis met Roef en zijn zusje Bel, een meisje zonder benen. Er ontstaat een vriendschap. Haar op geld beluste vader verkoopt alles uit het huis. De opkoper blijkt "gitaarman" te zijn. Wie is hij en waarom zat hij huilend bij het graf van oom Roemer?
Ook Bel heeft een kiezel gevonden. Die lijkt ook zo bijzonder. Wat is er aan de hand met die kiezels? En wat heeft "gitaarman" met die kiezels te maken?

Kiezel is echt een FONKEL-boek!
Ik kon hem niet wegleggen en dus zelfs in bad verder gelezen.

Maar dan ... wat kan ik tekenen zonder al te veel te verklappen?

Wil je weten wat er zo bijzonder is aan die kiezel?
Stuur me dan even DM (spoileralert tekening)

#kiezel #bouwienjansen #lskindenjeugd #leesplezier #leesmotivatie #leesbevordering #lekkerlezen #voorlezenisleuk #kinderboeken #bookstagram #boekindeklas

Meer recensies van jufinge

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.