Gemiste kans!

Justreadbooksandenjoy 15 december 2024
Als nakomeling van Indiase contractarbeiders die naar Suriname werden gehaald om daar te werken, was ik blij dat er eindelijk aandacht wordt besteed aan deze vaak onderbelichte periode uit onze geschiedenis. Het is belangrijk dat deze verhalen verteld worden, zodat ze niet verloren gaan en we ons bewust blijven van de geschiedenis die ons gevormd heeft.

Toch ben ik teleurgesteld in de manier waarop Yash deze geschiedenis weergeeft. Het verhaal biedt een te rooskleurig beeld van de omstandigheden waarin contractarbeiders werkten. Vooral de wijze waarop witte werkgevers en opzichters worden gepresenteerd — als aardige, fatsoenlijke mensen — voelt voor mij onrealistisch en zelfs pijnlijk. Het strookt niet met de verhalen die binnen mijn gemeenschap worden doorgegeven over die tijd. Voor veel contractarbeiders waren de omstandigheden verre van menselijk. Mijn eigen voorouders werden opgesloten in barakken, en contractarbeid was in veel gevallen niets minder dan een vorm van verkapte slavernij.

Door deze realiteit niet te belichten, doet het boek in mijn ogen afbreuk aan de ernst en impact van deze geschiedenis. Het gevaar is dat een nieuw publiek een onjuist beeld krijgt van wat contractarbeid in Suriname werkelijk inhield. De hardheid, het onrecht en de strijd van onze voorouders verdienen een plek in verhalen als deze.

Hoewel ik de intentie en het belang van een boek als Yash waardeer, vind ik het kwalijk dat het de complexiteit en pijn van deze geschiedenis niet volledig erkent. Als auteur van een dergelijk verhaal draag je een verantwoordelijkheid om een eerlijke en complete weergave te bieden. Helaas mist dit boek dat.

Meer recensies van Justreadbooksandenjoy