Waar het verleden ineens op je stoep staat - 3,5 ster
'Variation' was - na 'The Things We Leave Unfinished' - het tweede boek dat ik las van Rebecca Yarros. Mijn verwachtingen lagen dan ook behoorlijk hoog. De vraag : kon Yarros datzelfde niveau nog eens bereiken? Het antwoord : grotendeels wel.
Het verhaal neemt je mee naar Cape Cod, waar Allie samen met haar familie elke zomer doorbrengt in hun zomerhuis. Daar woont Hudson – de jongen van het strand, haar maatje, haar eerste grote gevoel. Als tieners ontstaat er een diepe vriendschap tussen hen, puur en oprecht, tot het noodlot hen abrupt uit elkaar rukt. Daarna is er jarenlang geen contact. Allie bouwt aan haar droom en staat als ballerina aan de top, Hudson wordt reddingszwemmer – zoals hij altijd al wilde. Wanneer ze elkaar na meer dan tien jaar weer terug zien, borrelt alles wat ooit was en wat nooit is uitgesproken terug naar de oppervlakte.
Wat ik zo waardeer aan Yarros’ stijl, is haar ongecompliceerde manier van vertellen. Ze weet hoe ze emotie moet opbouwen zonder sentimenteel te worden. ‘Variation’ is meer dan alleen een liefdesverhaal – het draait ook om vier zussen, familiebanden, het najagen van dromen, verlies, en de kracht om weer op te staan. Wat vooral raakt, is de emotionele bagage die iedereen met zich meedraagt en alles wat mensen niet durven zeggen, tot het te laat is.
Mooi hoe Yarros de wereld van het ballet neerzet, zonder dat het zwaar wordt. Ook Hudsons leven als reddingszwemmer voelt echt en tastbaar. Toch blijven deze werelden subtiel op de achtergrond – wat echt centraal staat, is de innerlijke drang om je plek te vinden, je verleden onder ogen te zien, en trouw te blijven aan wie je ooit was.
Beide hoofdpersonages zijn sterk neergezet. De band tussen Allie en haar drie zussen is bijzonder – je voelt hoeveel ze aan elkaar hebben. Maar ook Hudson is zorgzaam, loyaal, en duidelijk een familiemens. Dit maakt hen oprecht en geloofwaardig.
De verrassende wendingen in het verhaal wisten me te raken, en het boek hield mijn aandacht moeiteloos vast. Toch vond ik dat het wat compacter had gekund; sommige passages voelden lang aan. En eerlijk gezegd hadden de spicy scènes voor mij geen echte toegevoegde waarde – het verhaal was sterk genoeg zonder.
Kortom: een meeslepende roman die me opnieuw liet zien waarom Yarros zoveel indruk kan maken.