Mevrouw Van Gogh
Recensie - Mevrouw Van Gogh
Het verhaal:
Zij vertelde Vincents verhaal; nu is het tijd voor dat van haar. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Om het uitlekken van een schandaal te voorkomen verhuist de Nederlandse Johanna Bonger in het jaar 1888 naar haar broer in Parijs. Ze groeit uit tot een graag geziene gast in de kunstwereld, zeker nadat ze trouwt met kunsthandelaar Theo van Gogh. Samen ontfermen ze zich over Theo’s broer Vincent, die tevergeefs een carrière als kunstschilder najaagt.
Vincent van Gogh sterft uiteindelijk berooid en anoniem. Decennialang kent niemand zijn werk, totdat zijn schoonzus na de dood van haar man de regie in handen krijgt. Johanna keert terug naar Amsterdam, met in haar koffers een groot aantal als waardeloos beschouwde schilderijen. Maar Johanna ziet wél iets in de kunstwerken. Vastberaden besluit ze alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat Vincents werk alsnog tentoongesteld wordt…
Mevrouw Van Gogh is het prachtige, waargebeurde verhaal over de vrouw die Vincent van Gogh op de kaart zette.
Mijn ervaring:
Wat heb ik genoten van het verhaal van Mevrouw Van Gogh, Johanna, de schoonzus van Vincent Van Gogh.
Ik wist niet veel over Vincent Van Gogh, behalve van zijn schilderijen, Zonnebloemen, zijn zelfportretten en De sterrennacht.
Wanneer ik begon met het boek, had ik in het begin een beetje moeite met de traagheid maar al snel kon ik hem moeilijk wegleggen.
De jonge Johanna Bonger wordt door haar ouders, na een affaire met een leerkracht, naar haar broer Andries in Parijs gestuurd. Wanneer Johanna aankomt in Parijs en de broers, Vincent en Theo Van Gogh ontmoet gaat het voor mij pas echt beginnen.
Door haar ogen ontmoeten wij de gebroeders Van Gogh, de galante Theo en de onstabiele, aan drugs verslaafde, uitgehongerde kunstenaar Vincent.
De relatie tussen de broers was op zijn zachtst gezegd turbulent en Theo's liefde voor zijn broer zorgde vaak voor problemen binnen zijn relatie met Johanna. Hij was volledig en volkomen toegewijd aan Vincent, ze hadden een band waar niemand ook maar aan kon tippen, zelfs Johanna niet. Het verhaal laat de achteruitgang van Vincent’s geestelijke gezondheid zien maar ook Johanna's worstelingen binnen haar familie en ook de kijk op de wereld waarin ze leefde met Theo, tot het einde toe.
Wanneer Theo sterft wordt het nog spannender wanneer Johanna begint aan haar toewijding om Theo's plan uit te voeren om de kunst van Vincent Van Gogh over de hele wereld bekend te maken en te koesteren.
Dit is een zeer mooie weergave van de gebroeders Van Gogh en de achtentwintig jarige vrouw, Johanna Van Gogh-Bonger die alles bij elkaar probeerde te houden in deze vreemde maar mooie wereld van kunstenaars. Het is zo meeslepend geschreven.
Wat er na hun dood van Vincents kunst is geworden, is grotendeels dus te danken aan Johanna.
Caroline Cauchi weet de aandacht van de lezer te trekken met haar levendige en originele verbeeldingen van wat er zou kunnen zijn gebeurd in de jaren dat Johanna deel uitmaakte van hun leven. Ik was blij met de kleine hoofdstukken, de aantekeningen uit Johanna haar dagboek en de briefwisseling tussen de broers Van Gogh. Het zorgde ervoor dat ik in het verhaal bleef en steeds nieuwsgieriger werd. Over dit interessante verhaal met diepgang kan ik nog veel meer vertellen maar ik zou zeggen, ga het lezen en geniet.
De prachtige cover van Mevrouw Van Gogh sprak mij gelijk aan en na de samenvatting gelezen te hebben zet het je gelijk tot denken, en het maakte mij nieuwsgierig naar het verhaal.
Mijn waardering:
****