Kippenvel van begin tot het eind

Karin van der Lee 09 augustus 2025
Dit verhaal greep mij vanaf de eerste pagina en liet mij niet meer los. Ik wilde alleen maar doorlezen en dat heb ik gedaan. Gistermiddag begonnen en het is nu de volgende dag, begin middag. Dit zegt genoeg!

Een kleine gemeenschap wordt opgeschrikt wanneer Lisa, de zeventienjarige dochter van de dominee, plots van de aardbodem verdwijnt. Iedereen denkt dat ze dood is, totdat ze acht jaar later bewusteloos en hoogzwanger op straat wordt gevonden in het dorp waar ze is opgegroeid. In het ziekenhuis wordt ze herenigd met haar ouders en dan blijkt dat ze zich de afgelopen jaren niet kan herinneren.
Maar dan verschijnt Samuel. Hij noemt zich haar man, en hij is allesbehalve welkom.
Wat gebeurde er in de jaren die Lisa kwijt is, en wie kan ze nog vertrouwen?

Wij volgen Lisa in het heden, maar al snel maken wij een sprong naar toen ze dertien jaar oud was. Een meisje dat, als ze niet deed wat haar gevraagd werd, werd gestraft, iets wat haar al vaker was overkomen. Ze leert de prachtige maar ongrijpbare Samuel kennen en liegt over haar leeftijd. Samuel heeft haar door en wil niets met haar te maken hebben, en toch blijft ze naar hem terugkeren. De spanning tussen deze twee personages was zo voelbaar dat ik soms hardop wilde roepen: Vertel het hem! Pak haar beet en laat haar niet meer los!

Tijdens het lezen kreeg ik meerdere keren kippenvel en voelde: walging, afschuw, verdriet, haat, geloof, hoop en gelukkig ook liefde.
De titel Schijnheilig vind ik een geweldige keuze, tijdens verschillende gebeurtenissen kwam die meer dan terecht tot zijn recht.

Als je van dark romance houdt, is dit absoluut een boek dat je moet lezen!

Meer recensies van Karin van der Lee