Leven met veel lef!

Karin van der Lee Karin van der Lee
27 mrt 2022

Recensie
‘Leven met Lef’

Van een stoere lopende peuter is Eva langzaam een rolstoelafhankelijke vrouw geworden. Een aangeboren progressieve spierziekte zorgt ervoor dat ze steeds afhankelijker is van anderen. Ondanks al haar beperkingen doet ze haar best om mee te doen in het leven. Ze komt aardig wat hobbels tegen die haar leren strijden. Eva maakt een lastige keuze die alles te maken heeft met haar zieker wordende lichaam. Het plotselinge verlies van haar vader slaat alle kleur uit haar leven. Maanden leeft ze in donkere rouw tot ze op een dag besluit om een cursus als contactclown te volgen. Een contactclown in een rolstoel? Kan dat wel?!
Lukt het Eva om door haar beperkingen heen te kijken?

Petra begint in het begin van het boek ‘Leven met lef’ te vertellen dat Eva start met een cursus om contactclown te worden. Ze wilt een soort CliniClown zijn maar het is veel meer. Een contactclown wilt ze zijn om mensen een beetje blij te maken die het zwaar hebben, en een lach nodig hebben. Hier komt de vraag, kan jij dit wel? Deze vraag hoort ze al van jongs af aan. Eva twijfelt soms en toch durft ze de stap te zetten en het brengt haar waar ze toch wilt zijn. Ondanks wat er vaak wordt gezegd trekt ze toch haar eigen plan en zorgt ervoor dat ze de uitdagingen gaat halen in haar leven. Ze heeft een baan bij de ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en zorgt dat ze veel landen kan bewonderen. Ze gaat veel uitdagingen aan en daar valt ook skiën onder.
Eva volgt haar cursus en tussendoor lees je over haar verleden. Sinds Eva peuter is krijgt ze te maken met de spierziekte HMSN (Hereditaire motorische en sensorische neuropathie). Eva struikelt steeds vaker en komt uiteindelijk in een rolstoel terecht. De rolstoel betekent gelukkig niet het einde voor Eva. Ze weet een mooie draai aan haar leven te geven. Alles ziet ze als een uitdaging. Je hoort haar niet klagen.

Petra Baks (maart 1982) is geboren met de progressieve spierziekte HMSN. Ze schreef het autobiografische non fictie boek “Leven met lef’ om de valide lezer mee te nemen in haar invalide wereld. Verschillen deze werelden zo veel van elkaar als men denkt?

De cover vind ik mooi en erg rustgevend. Het verhaal heeft Petra Baks heel mooi geschreven. Het verhaal bleef maar trekken. Ik zat er helemaal in en heb twee keer een stuk achter elkaar gelezen toen was het boek uit. Normaal zou ik niet zo snel een autobiografische non fictie boek lezen maar ik ben blij dat ik het boek heb mogen lezen. Een echt verhaal. Je leest over iemand die zich niet klein laat maken en doorzet ondanks de hobbels die Eva tegenkomt. Ik ervaarde ook een vorm van rust tijdens het lezen. En ook de emotionele momenten deden mij wat. Heb bij het moment van haar vader wel tranen gehad.

Voor Petra was het een droom om ooit nog een boek te schrijven. En die is uitgekomen. Misschien vinden jullie het leuk om een interview met Petra Baks te lezen. Klik dan op de link hieronder.

Titel:Leven met Lef
Auteur: Petra Baks