De schaduwvrouw
Vanaf de eerste bladzijde werd ik het verhaal ingetrokken. De nachtmerrie van iedere ouder: je kind dat ineens spoorloos is… verdwenen uit zijn eigen bed nog wel. De rillingen liepen direct over mijn rug.
We volgen Sasha, een voormalig journalist die nu thuis is bij haar kinderen. Ze is getrouwd met politicus Victor. Op papier lijkt haar leven perfect: een toegewijde man, een hechte vriendinnengroep (de Sisterhood) en een schoonmoeder die erg betrokken is. Maar zoals het een goede thriller betaamt: niets is wat het lijkt.
De schaduwvrouw is een whodunnit met een eigentijdse twist. Van den Breemer zaait op subtiele wijze steeds genoeg twijfel en schuift voortdurend nieuwe verdachten naar voren. Door die twists bleef ik doorlezen, ik moest weten wie er verantwoordelijk was voor de verdwijning van Olivier.
Wat het boek voor mij extra interessant maakt, is de onderliggende thematiek: hoe het moederschap vandaag de dag voelt. De druk van buitenaf, de eeuwige twijfel, het constante streven om alles goed te doen… Het gaf de thriller een extra, realistische laag die verrassend veel herkenning opriep.
Een aanrader als je houdt van thrillers die niet alleen spannend zijn, maar ook iets herkenbaars raken. Geen bloederige taferelen, maar psychologische spanning van de overtuigende soort.