Actuele thriller

Chaos in het Midden-Oosten is een eco-thriller die ik normaal misschien niet zo snel zou oppakken. Maar toen Mario Bergen vroeg of ik zijn debuut wilde lezen, raakte ik door de flaptekst geïntrigeerd.

Bergen heeft een zeer beeldende schrijfstijl. De sfeer, cultuur en setting van Jordanië komen overtuigend tot leven. Je voelt dat hij weet waar hij over schrijft. Die kennis spat van de pagina’s af, soms misschien zelfs iets te enthousiast. Vooral in de eerste helft krijgt de lezer veel achtergrondinformatie te verwerken, wat hier en daar de vaart uit het verhaal haalt.

Hoofdpersoon Daniëlla is sterk neergezet. Haar trauma en smetvrees geven haar karakter diepgang en maken haar menselijk en geloofwaardig. De andere personages en hun band met Daniëlla worden via flashbacks langzaam ontrafeld. Dat werkt goed: de losse lijntjes komen richting het einde mooi samen.
Het eco-aspect maakt deze thriller extra actueel. Thema’s rondom milieu en verantwoordelijkheid zijn duidelijk aanwezig en zetten aan tot nadenken, zonder dat het verhaal zijn spanningsboog helemaal verliest.

Al met al is Chaos in het Midden-Oosten een boek dat je niet alleen meeneemt naar een andere wereld, maar je ook laat stilstaan bij de onze. Geen perfecte pageturner, maar wel een inhoudelijk sterke en relevante thriller.

Meer recensies van karinleest_veel (kobo_romance)