Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Cybercrime met een actueel en beangstigend tintje

Katy 29 februari 2020 Hebban Recensent
Tim Visser werkt in een expatbar in Den Haag. Wanneer op een avond de knappe Emily Green daar iets gaat drinken met haar collega’s, raakt hij geïntrigeerd. Om meer over haar te weten te komen, besluit Tim gebruik te maken van een stick die hij in zijn bezit heeft waarop een programmaatje staat dat toegang verschaft tot een immense database. Wanneer Tim het activeert, doet dat alarmbellen afgaan bij het bedrijf waar hij ooit werkte en brengt hij zijn leven in gevaar.

‘De macht van K’ is het thrillerdebuut van Jens Vern (pseudoniem van Sander Verheijen). De auteur waagt zich met dit verhaal in het spinnenweb van de cybercrime en leunt wat betreft het thema dicht aan bij de actualiteit. In een samenleving waarin iedereen steeds meer van zijn privacy afstaat aan talloze bedrijven, worden er verbazend weinig vragen gesteld over wat er precies met die gegevens gebeurt en wie er toegang toe heeft. Dat is meteen het meest beangstigende aspect van de plot; het zou zomaar even echt kunnen zijn.

In een spel van tijdsprongen tussen pakweg 2010 en 2015 komt de lezer meer te weten over de carrière en het leven van Tim. Het hoofdpersonage neemt een hoge vlucht binnen een belangrijk IT-bedrijf, maar ontdekt beetje bij beetje ook hoe het er achter de schermen werkelijk aan toegaat. Hierbij krijgt hij hulp van iemand die zich ‘De Vriend’ laat noemen. Ook Emily is echter niet wie ze lijkt te zijn en haar verleden begint haar eveneens in te halen. Ondanks de sprongen in de tijd blijft de plot overzichtelijk. Dat is een fijne verdienste van Vern. Hij speelt immers niet alleen met de tijd, maar ook met het vertelperspectief en hopt zo nu en dan van locatie naar locatie. Door het toegankelijke taalgebruik, ook al gaat het over de IT-wereld, blijft het verhaal boeien en houdt het vaart. Het is echter datzelfde taalgebruik waar Vern zich zo nu en dan laat vangen. Binnen een Amerikaanse setting bekken bepaalde vindingrijkheden niet, omdat ze simpelweg te Nederlands klinken en niet vallen te rijmen met een Engelstalige context. Gelukkig valt hier overheen te lezen en primeert de spanning van de plot op deze kleine onvolkomenheden.



Opvallend element is het vertelperspectief van de hoofdstukken. Enkele personages vertellen vanuit de ik-vorm, terwijl het relaas van enkele anderen gebeurt vanuit de derde persoon. Opnieuw blijkt hier dat de auteur talent heeft, want hij komt er zonder problemen mee weg, terwijl het wisselen van vertelvorm in veel gevallen zorgt voor een wrevelig gevoel. Waar nog net iets meer aandacht aan had mogen worden gegeven is de uitwerking van alle personages. Van Tim komt de lezer genoeg te weten en hij heeft het meest diepgang. Andere personages, waaronder Emily, blijven echter wat te lang onder de radar. Informatie geven over personages kan ook zonder dat er te veel prijs wordt gegeven, details spelen daar een belangrijke rol.

‘De macht van K’ is een fijne thriller waarvoor computerexpertise niet nodig is, maar die wel het belang van databescherming nog een keer onderstreept. Het is een les voor iedere ICT-gebruiker, maar gelukkig wel een spannende en geen belerende. Het hoofdpersonage raakt verstrikt in een web vol intriges en het meeslepend geschreven machtspel dat daaruit voortvloeit is zeker 3,5 sterren waard.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Katy