Advertentie
    Kees de Bree Hebban Recensent

Wie het thrilleraanbod van de laatste vijftien jaar onder de loep neemt, merkt dat schrijvers zich steeds meer toeleggen op boeken met meerdere lagen, ingenieuze structuren, talloze plotwendingen, het switchen tussen heden en verleden en het creëren van complexe personages. Het is daarom uitermate verfrissend dat Moord volgens Turner van Tim Willocks, weer eens een ouderwetse, chronologisch vertelde actiethriller is. Rechttoe, rechtaan. Geen grijstinten, maar een strijd tussen goed en kwaad. De wetten van het Wilde Westen verplaatst naar de plaats van handeling: het rauwe landschap van Zuid-Afrika.

Als de jonge Afrikaner Dirk le Roux na een avond stappen met zijn vrienden, in straalbezopen toestand, een straatarm zwart tienermeisje aanrijdt, laat hij het stervende meisje achter zonder naar haar om te kijken. Dirk lijkt weinig te vrezen te hebben, want zijn moeder is de kille, steenrijke Margot le Roux, die iedereen in het gehucht Langkopf, waar zij woont, in haar macht heeft. Dankzij omkoping, chantage, geweld en moord. Zij staat niet toe dat het leven van haar zoon vernietigd wordt door de dood van een onbeduidend zwerfstertje.

Wie daar anders over denkt is de zwarte adjudant Rabebe Turner van de afdeling moordzaken in Kaapstad. Een onbuigzaam en onkreukbaar politieman die gerechtigheid voor alles stelt. Hij reist af naar Langkopf om de verdachte Dirk te ondervragen. Hij stuit echter op een muur van tegenwerking bij de corrupte plaatselijke politie en de onwillige Margot le Roux. Als Turner in de val wordt gelokt, schiet hij de belangrijkste getuige van de aanrijding dood. Vanaf dat moment is de jacht geopend en verandert de jager in prooi. Margot en diverse andere partijen willen Turner laten vermoorden. Maar Turner is een roofdier dat zich niet gemakkelijk laat vangen.

Hoofdpersoon Turner is een heerlijk paradoxale man. Hij haat de gewelddadige politie die in het verleden zijn zus heeft doodgeslagen tijdens een demonstratie. Toch zit hij zelf bij de politie en heeft hij geen enkele moeite met het doodschieten van tegenstanders. Tijdens een orgie van bloed  en geweld waarbij de lijken bij bosjes vallen, baant hij zich al schietend en vechtend een weg naar datgene wat hij ziet als gerechtigheid. Hij is een meedogenloze vechtmachine die alleen staat in zijn strijd tegen het kwaad dat hem aan alle kanten omringt. Een kruising tussen Dirty Harry en Jack Reacher van Lee Child.

Moord volgens Turner is een onvervalste actiethriller. Geen dubbele bodems, geen ingewikkelde verhaallijnen, maar vaart en spanning. Snoeihard en soms weerzinwekkend in zijn gedetailleerde bloederigheid. Maar toch is het boek meer; psychiater Tim Willocks is een schrijver die een groot inzicht heeft in de diepste krochten van de menselijke geest en het daaruit voortvloeiende gedrag. Hij weet de intensiteit van gevoelens en gedragingen dan ook meesterlijk te verwoorden. De dialogen zijn ijzersterk. Het rauwe landschap past naadloos bij de alom aanwezige corruptie en de machtsstrijd die gaande is. Letterlijk en figuurlijk, zwart tegen wit. Filmisch en rauw, snel en compromisloos. Een heerlijk boek.

Reacties op: Snoeiharde actiethriller

9
Moord volgens Turner - Tim Willocks
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker