Advertentie
    Kees de Bree Hebban Recensent

Dat het Zweedse schrijversechtpaar Cilla (1961) en Rolf Börjlind (1943) grote bewonderaars zijn van hun iconische voorgangers Sjöwall en Wähloo hebben ze nooit onder stoelen en banken gestoken. Met name het maatschappijkritische karakter van hun verhalen en het feit dat zij politieambtenaren niet voorstelden als helden, maar als levensechte personages die worstelen met problemen thuis en op het werk, vormen een grote inspiratiebron voor het sociaal betrokken echtpaar Börjlind. Dat is opnieuw goed te merken in hun nieuwste thriller Bevroren goud, het zevende deel met Olivia Rönning & Tom Stilton in de hoofdrollen. Het boek is vertaald door Corry van Bree.

In Bevroren goud krijgt de jonge rechercheur Olivia Rönning de opdracht om in het gebergte van Arjeplog, Noord Zweden, onderzoek te doen naar het lijk van een vermoorde man dat door het smelten van een gletsjer aan de oppervlakte is gekomen. Als de helikopter waarin Olivia op weg gaat naar de vindplek in slecht weer neerstort, raakt de piloot zwaar gewond. Olivia kan geen contact maken met de buitenwereld. Gedurende een zware survivaltocht probeert zij hulp te zoeken. Bij een verlaten berghut wordt ze beschoten door een onbekende man en vrouw. Olivia schiet de man dood en krijgt zelf een kogel in haar hoofd. Een gealarmeerde reddingsploeg brengt haar naar de bewoonde wereld.

Olivia krijgt de leiding over een team dat de moord op de man in de gletsjer moet oplossen. Eén van haar teamgenoten is haar gepensioneerde oud-collega Tom Stilton, die zijn vrouw en huis in Thailand achter zich laat om haar te helpen. Andere teamleden zijn haar collega's Bosse en Lisa, en haar vroegere baas Mette. Al snel ontdekken ze dat de gletsjerman de steenrijke aandelenhandelaar Fredrik Kaldma was, die meer dan 20 jaar geleden ontvoerd werd en sindsdien spoorloos verdwenen. De motieven voor de moord stapelen zich op als blijkt dat Kaldma's vrouw Anette een verhouding had met de louche drugshandelaar annex nachtclubeigenaar Roger Hansson en dat Kaldma vlak voor zijn verdwijning een gesprek had met een loslippige klokkenluider die een wereldbedreigend bedrijfsgeheim openbaarde.

Voor de trouwe serielezer is het prettig dat Bevroren goud een soort reünieboek is. Veel vertrouwde personages komen weer samen, waarbij duidelijk wordt dat vrijwel alle relaties van de hoofdpersonen aan heroverweging toe zijn. Olivia, Tom en Mette, ze aarzelen allemaal. Maar daarnaast spelen ook oude vertrouwden belangrijke rollen, zoals junkie-informant Minken en probleemoplosser Abbas, die ook nu van grote waarde is. Het is overigens slim van het echtpaar Börjlind dat ze alle personages afzonderlijk, en soms in wisselende samenstelling, een eigen deel van het onderzoek laten doen. Het geeft afwisseling in perspectief en informatiestromen die behendig aan elkaar worden gesmeed.

Een minpuntje is de overdreven hoeveelheid ruimte die er wordt besteed aan de wisselvallige liefdesperikelen tussen Olivia en haar kunstenaarsvriend Lukas, die lijdt aan dissociatieve identiteitsstoornis. Gepassioneerde verliefdheid, jaloezie, bezorgdheid, haat en wantrouwen, ze wisselen elkaar onafgebroken af. Gedoseerd weliswaar, maar zelfs Sjöwall en Wähloo zouden toch iets minder liefdesdrama hebben geadviseerd.

Dat neemt niet weg dat Bevroren goud een onvoorstelbaar knap staaltje vakwerk is. Bondige en snelle actiescènes in de trant van James Bond worden afgewisseld met psychologisch diepgravende analyses van de privéproblemen van de personages. De sfeerbeschrijving van locaties – variërend van het ijzige Noord Zweden tot het snikhete Gambia – is beeldend, de dialogen zijn zeer natuurgetrouw en er zijn tal van onvoorziene plotwendingen, waarbij moord en maatschappelijke wantoestand kunstig aan elkaar worden gekoppeld. Cilla en Rolf Börjlind zijn ervaren scenarioschrijvers die gedurende meer dan 25 jaar tientallen tv-series en films hebben geschreven. Die ervaring druipt van elke pagina, van begin tot einde. Bevroren goud is een spannende film op papier.

Reacties op: Een film op papier

783
Bevroren goud - Cilla Börjlind Rolf Börjlind
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken