Advertentie
    Kees de Bree Hebban Recensent

Het team van de prestigieuze firma Stanhope and Sons verdient exorbitante bedragen met slimme investeringen. De charismatische vice president Vincent, zijn financieel expert Sam wiens vrouw meer miljoenen uitgeeft dan hij verdient, Sylvie het beeldschone, maar spijkerharde ex-fotomodel en Jules, de alcoholische, paranoïde jurist. Na de mysterieuze dood van twee andere teamleden, de autistische geniale Lucy en de ten onrechte ontslagen nieuwkomer Sara Hall, zijn enkele mega-transacties jammerlijk mislukt. Er dreigen ontslagen. De teamleden worden naar een verlaten bankgebouw in de South Bronx geroepen voor een vergadering. De stagnerende lift op weg naar de 80e verdieping blijkt echter te dienen als een escaperoom waaruit ontsnappen alleen mogelijk is door het oplossen van raadsels. Een onheilspellende bericht luidt: "Jullie doel is eenvoudig. Er levend uitkomen." En die boodschap blijkt heel letterlijk bedoeld.  

Schrijfster Megan Goldin, een voormalig correspondent van ABC en Reuters, heeft met haar eerste in het Nederlands vertaalde thriller De Escaperoom de feiten van haar journalistieke bestaan verruild voor de fantasie van het spannende boek. En dat doet ze op uiterst originele wijze. Aan de hand van de ik-persoon Sara Hall, die als afgestudeerd talent de wereld van Stanhope and Sons binnenwandelt met een aanvangssalaris van $ 130.000, een luxe appartement en vele extraatjes, beschrijft Megan Goldin de ongekende weelde en uitspattingen van de mensen aan de top van de financiële wereld. De investeringsbankers vormen een soort sekte die verslaafd zijn aan adrenaline en die hun hele privéleven ondergeschikt maken aan het verdienen van geld. De enorme stress onderdrukken ze door overmatig gebruik van drank, drugs en seks met escortmeisjes. Het is het losgeslagen paradijs van de film The Wolf of Wall Street in boekvorm.  

Megan Goldin vertelt in steeds wisselende hoofdstukken de ervaringen van Sara Hall, die als nieuweling alles voor het eerst meemaakt, en de claustrofobische emoties van de vier teamleden in de snikhete, vastzittende lift. In die benauwende omgeving ontspint zich een psychologisch kooigevecht waarbij alle onderdrukte gevoelens van jaloezie, haat, afkeer en wantrouwen naar boven komen. Naarmate de tijd verstrijkt en ontsnapping uit de lift onmogelijk lijkt, veranderen ogenschijnlijke vrienden in egoïstische monsters die elkaar letterlijk naar het leven staan. De sfeer is om te snijden, de temperatuur in de lift bereikt tropische waarden, duistere geheimen komen naar boven en alle remmen gaan los.  

Megan Goldin heeft een boek geschreven dat een scherp beeld geeft van dat wat veel geld met mensen doet. En dat is niet fraai. Daarnaast heeft ze een ingenieuze verhaallijn bedacht rond de dood van de autistische Lucy en rookie Sara Hall. Heel verrassend en met een duidelijke boodschap: pas op voor een vernederde en/of afgewezen vrouw, want dat is een gevaarlijke vrouw.  

De Escaperoom is een bloedstollend boek, intelligent geschreven, origineel en van begin tot eind adembenemend spannend. Een psychologisch hoogstandje met een totaal onverwachte ontknoping. Megan Goldin is een schrijvend fenomeen.

Reacties op: Psychologisch kooigevecht

262
De escaperoom - Megan Goldin
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 21,99
E-book prijsvergelijker