Advertentie
    Kees de Bree Hebban Recensent

Er zijn van die momenten in de geschiedenis dat de wereld figuurlijk even stilstaat. Eén van die momenten was 22 november 1963, toen president John Fitzgerald Kennedy, gezeten in een open Lincoln Continental, in Dallas doodgeschoten werd door Lee Harvey Oswald, een onbeduidende ex-marinier met communistische sympathieën en een enorme drang om beroemd te worden. Oswald werd op zijn beurt twee dagen later vermoord door nachtclubeigenaar Jack Ruby, toen hij werd overgebracht naar de county-gevangenis. De moorden leverden een eindeloze reeks samenzweringstheorieën op, die resulteerden in meer dan duizend boeken en documentaires met de meest onwaarschijnlijke complotten.  

In zijn boek De derde kogel buigt de Britse schrijver R.J. Ellory zich over de feiten en geeft er een geheel eigen draai aan. Hij vraagt zich af wat er met Kennedy gebeurd zou zijn als hij níet doodgeschoten zou zijn. Zou Kennedy dan toch de verkiezingen voor een tweede termijn van het presidentschap hebben weten te winnen? De medewerkers van Kennedy en R.J. Ellory twijfelen daar openlijk aan. De Kennedyclan wordt verdacht van verkiezingsfraude en er dreigt een rechtszaak. Politiek gezien heeft Kennedy het niet al te best gedaan. Zijn presidentschap dreigt overschaduwd te worden door zijn ontelbare buitenechtelijke affaires en zijn vrouw Jackie haat hem en wil het liefst niet meer in het openbaar met hem gezien worden. Bovendien is Kennedy psychisch en fysiek gezien een wandelend wrak dat uitsluitend dankzij een gigantische hoeveelheid pillen overeind gehouden kan worden.  

Parallel aan de verhaallijn over Kennedy en zijn medewerkers die bezig zijn met de komende democratische conventie en herverkiezingen, loopt de melancholische verhaallijn van persfotograaf Mitch Newman, die op zijn twintigste jaar de liefde van zijn leven Jean Boyd in de steek laat om als oorlogsfotograaf naar Korea te gaan. Jean smeekt hem om niet te gaan en als hij niet toegeeft, maakt ze het uit. Als Mitch na vier maanden getraumatiseerd naar Amerika terugkeert, wil Jean dan niets meer van hem weten. Mitch is zwaar gedesillusioneerd en krijgt zijn leven niet echt meer op de rit. Een slordige dertien jaar later hoort hij van Jeans moeder Alice dat Jean zelfmoord heeft gepleegd. Curieus is dat de politie alle papieren uit haar appartement heeft gehaald. Wanhopig gaat Mitch op zoek naar Jeans laatste opdrachten als onderzoekjournaliste om te achterhalen waar zij aan gewerkt heeft. Langzaam maar zeker kruist het pad van Mitch zich in Dallas en Washington met dat van de medewerkers en de secret service van Kennedy.  

De derde kogel is opnieuw een weergaloos boek van R.J. Ellory, de schrijver van meesterwerkjes als Bekraste zielen en Een mooie dag om te sterven. Hij mengt op ongelooflijk knappe wijze twee onverenigbare werelden met elkaar. Aan de ene kant de geraffineerde en berekende wereld van de politiek. Nietsontziend, mensenlevens opofferend en carrières vernietigend. Aan de andere kant de overstromende emoties van de mislukte fotograaf Mitch, die ontroostbaar door het leven gaat nadat hij de liefde van zijn leven heeft verloren. Ellory beschrijft de tragische liefde van een man die nog steeds zielsveel houdt van zijn overleden ex-geliefde zo beeldend dat je er kippenvel van krijgt.  

De derde kogel is zowel een politieke thriller als een onvervalste liefdesroman in thrillervorm. Alle hoofdrolspelers uit het politieke drama passeren de revue: Lee Oswald, Jack Ruby, de commissie Warren, Robert Kennedy, de adviseurs en de secret service. Alle protocollen en procedures worden nauwkeurig beschreven. Het duidt op een duchtige hoeveelheid research die Ellory voor het boek heeft moeten plegen. Door het invoegen van de liefdesgeschiedenis van Mitch en Jean, het ware hoogtepunt van het boek, wordt alles echter minder formeel en materialistisch. Een combinatie die alleen door een superieur schrijver als Ellory overtuigend vorm kan krijgen. Dat de verhaallijnen en de plot in zijn handen volstrekt onvoorspelbaar zijn, moge duidelijk zijn. Het is smullen met de ogen.   De derde kogel is een intelligent en duizelingwekkend goed geschreven boek!            

Reacties op: You only live twice, mr. president

20
De derde kogel - R.J. Ellory
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 22,50 Bestel het e-book € 12,99
€E-book prijsvergelijker