Historische roman over sterke vrouwen

Kelly 07 mei 2025
Dankzij uitgeverij De Fontein mag ik dit boek ter recensie lezen.

'Tot aan de sterren' is het eerste deel uit de 'Wereldvrouwen' serie. Een serie geschreven door Sarah Lark.

Waarover gaat dit boek?
We bevinden ons in Schotland, eind 19de eeuw. Drie nichtjes uit een adellijke familie jagen grote dromen na. Ailis droomt van de sterren, Donella van luchtballon en Haily van schitteren op de planken. Alle 3 de meisjes krijgen de kans om te studeren op een prestigieus internaat.
Emily, dochter van de kokkin en de butler, krijgt de unieke kans om de meisjes te vergezellen. Want Emily heeft ook ambities.
Een beslissing binnen de familie zet het leven van alle vier de meisjes op hun kop. Slagen ze erin om hun dromen na te jagen?

Oordeel:
Eerst en vooral wil ik het hebben over de cover. De kleurencombinatie, nachtblauw en goud is een ware streling voor het oog. Eens je het boek hebt gelezen kan je de cover en hetgeen er is afgebeeld nog beter waarderen. Het enige minpunt aan de gouden letters is dat deze helaas ook verdwijnen. Op mijn cover is de titel zo goed als weg. Maar het blijft een prachtige cover!

De personages
Sarah Lark heeft 4 unieke karakters gecreëerd. Elk van hen heeft zijn karaktertrekken die gedurende het verhaal zich verder ontwikkelen. Tegen het einde van het verhaal kan je zelf, zonder een naam te vernoemen, weten over wie het gaat. Als lezer heb je al snel je favorieten. Voor mij persoonlijk was het personage van Haily het minste. Ze was niet zo'n aangenaam persoon, verwent en uitermate egoïstisch. Maar ook die moeten er zijn natuurlijk. Het gaf een zekere spanning aan het verhaal.

Het verhaal.
Wat een boeiend onderwerp heeft Lark gekozen. Tegen een historische achtergrond laat ze dames van een adellijke familie de wereld ontdekken. Studeren was voor vrouwen eind 19de eeuw geen sinecure. Laat staan in een wetenschappelijke of technische richting. Ze heeft dan ook sterke vrouwen met een eigen wil en een eigen denken gecreëerd. Als liefhebber van historische romans kon ik het verhaal zeker smaken. Alhoewel het verhaal puur fictief is, heeft Lark zich laten inspireren op historische gebeurtenissen en personen.
Door een vlotte en verhalende schrijfstijl weet Lark de lezer tot de allerlaatste bladzijde geboeid te houden. Niet alleen haar vlotte pen maar ook de beeldende manier van verhaal brengen zorgde voor menig uren van tijdreizen. Als lezer waan je je ter plaatste. Zelf heb ik meegevaren in een luchtballon en menig sterren gespot. Zowel in de nachtelijke hemel als op de planken. Ik heb het genoegen gehad om de ganzen naar het zuiden zien en horen te vertrekken. Als lezer kan je je geen beter verhaal wensen. Een verhaal waar je letterlijk middenin zit.
Lark kaart ook nog enkele hekele punten aan. Eerst en vooral de positie van de vrouw eind 19de eeuw maar ook de rassensegregatie in Amerika. Abortus en geaardheid kwamen eveneens aanbod. Dit heeft ze mooi in het verhaal weten te verwerken.
'Tot aan de sterren' was het eerste boek die ik van Sarah Lark heb gelezen, maar zeker niet het laatste. Ik kijk sowieso uit naar een nieuw deel in de 'Wereldvrouwen' reeks. Uitermate benieuwd naar welke tijd en welk continent ze ons nu meeneemt.

'De magie van een ster is niet voor iedereen toegankelijk. Maar als de hemel voor je opengaat als je er één ziet, maakt het helemaal niet uit of hij zwart of wit is.'

Meer recensies van Kelly