heerlijk tussendoortje

Kim Landwer 21 november 2025
De in Zuid-Afrika geboren Simoné Steenkamp woont sinds haar achtste in Nederland. Daar is ze e-mailmarketeer en heeft een passie voor feelgood verhalen. Simoné woont in Zeewolde met haar man, hondje en pony. Haar vorige novelle Italië voor één was haar eerste verhaal bij De verhalenfabriek. Met Geluk met een slokje whisky schreef ze haar nieuwste feelgood novelle.

Als Milou van haar oom een huisje erft in de Schotse Hooglanden, hoeft ze niet lang na te denken. Ze laat alles uit haar handen vallen en vertrekt. Milou hoopt in de Schotse Hooglanden haar rust te vinden na een bewogen periode op liefdesvlak. Ze neemt de tijd om het huisje van haar oom weer op te knappen en daarna weer te verkopen. Maar tijdens het opknappen, voelt Milou zich steeds meer thuis tussen de Schotten. Ze gaat van hun verhalen houden en geniet van de lange avonden, met veel drank, in de lokale pub. Toch blijft er één vraag in haar hoofd rondspoken; waarom laat haar oom juist aan haar dit huisje na? Als er in dat Schotse gehucht ook nog eens een mysterieuze maar uiterst knappe vent woont, die haar hart sneller laat kloppen. Durft Milou haar hart misschien toch weer open te stellen?

Op de digitale cover van Geluk met een slokje whisky zie je naast een prachtig blauw meer en de bergen op de achtergrond ook een stelletje naar elkaar kijken. Wie zijn dit en wat is hun relatie met elkaar? Door de kleurkeuze en de vallende bladeren krijg ik gelijk een winters gevoel.
Met een kopje thee en een dekentje begin ik aan dit feelgood verhaal.

Wat een fijn verhaal was dit om te lezen. Een novelle met zowel humor als met de wat meer beladen onderwerpen als ziekte, overlijden en stalken. Door deze combinatie geeft Steenkamp het verhaal precies genoeg vaart om het in één ruk uit te lezen.
Ondanks dat het verhaal nog geen honderd bladzijden heeft, zijn de personages goed uitgewerkt en hebben zowel Milou als de knappe Schotse hunk Colin voldoende diepgang.

Tijdens het lezen voelde ik Milou haar twijfel over wat ze met het huisje ging doen, maar eenmaal een plan nam de vastbeslotenheid het over en ga je mee in haar plannen. Ik kreeg zin om mijn koffers te pakken en ook op bezoek te gaan naar Schotland!
Door de beeldende schrijfstijl waan je jezelf even helemaal in de Schotse Hooglanden en kun je jezelf al zien zitten in de pub met een biertje of zelfgebrouwen whisky.

Leuk detail: ben je een liefhebber van Harry Potter dan moet je deze novelle zeker lezen, hij staat namelijk bol van de Harry Potter gerelateerde grapjes en opmerkingen.

Geluk met een slokje whisky is een fijne feelgood die je doet verlangen naar de Schotse Hooglanden en je tegelijkertijd alle films van Harry Potter wil laten bingen. Een novelle om in één ruk uit te lezen.
Geluk met een slokje whisky krijgt van mijn 3.5 ster.

Meer recensies van Kim Landwer