Een pakkende, heftige maar ook mooie novelle

KimCoenen85 09 november 2024
Na het lezen van Slashwerk van Femke, wat een non-fictie boek is, ben ik ook erg benieuwd naar haar schrijfkunsten in een roman. Aangezien dit verhaal gebaseerd is op haar familiegeschiedenis en verhalen, is mijn nieuwsgierigheid in deze novelle extra groot. Ik verwacht een vlot en levendig geschreven boek dat aangrijpend is.

De familie Jongejan wordt 's nachts opgeschrikt door het water dat door de brievenbus gutst. Hierbij begint hun strijd tegen het tij. Frida, haar broer en zussen vluchten naar het dak waar ze moeten zien te overleven, wachtend op hulp. Wanneer de ochtend aanbreekt, gebeurt het ondenkbare. Zal Frida de Watersnoodramp overleven?

Wat een prachtig maar ook aangrijpend verhaal. Femke Meijboom heeft een levendige, vlotte en vrij krachtige schrijfstijl en weet in deze vrij korte novelle een pakkend, heftig maar ook mooi verhaal te vertellen.

Het verhaal volgt de familie Jongejan en met name het perspectief van Frida. Deze familie, wonend in een dorp in het zuiden van Nederland, wordt getroffen door de watersnoodramp. Femke Meijboom weet deze situatie, de impact en de heftigheid levendig te beschrijven, waardoor het verhaal je raakt en bij je binnenkomt.

De novelle kent prachtig uitgewerkte thema's over familie, wilskracht en de wil om te overleven. Daarbij schetst Femke Meijboom een realistisch beeld van de gebeurtenissen, waarbij niet alles even goed afloopt voor dit gezin. Wat dit verhaal voor mij sterk maakt, is dat Femke Meijboom niet enkel in haar verhaal de heftigheid en de impact van de watersnoodramp meeneemt, maar ook de wederopbouw van een nieuw en gelukkig leven.

De vloed voorbij is een pakkende, heftige maar ook mooie novelle over familie, de watersnoodramp van 1953, wilskracht en de wil om te overleven. Femke Meijboom heeft een levendige en vlotte schrijfstijl en weet een mooi verhaal neer te zetten dat binnenkomt en je raakt. Erg mooi!

Meer recensies van KimCoenen85

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.