Een indringende zoektocht naar waarheid en afkomst

KimCoenen85 20 december 2025
November 1931. Het leven van Lily staat op zijn kop wanneer een lang verzwegen gebeurtenis uit haar verleden aan het licht komt. Haar moeder, Frances, is nooit eerlijk geweest over Lily’s afkomst, een geheim dat haar nu dwingt tot een zoektocht die ze niet langer kan negeren. Vastbesloten de waarheid te achterhalen, stapt Lily met haar moeders persoonlijke aantekeningen in haar koffer aan boord van de SS Belgenland, op weg van New York naar Europa.
Tijdens de overtocht wordt ze geteisterd door gemis, twijfel en het onrustige besef dat het verleden nog niet klaar is met haar. In de onthullende dagboeken van haar moeder reist Lily terug naar 1912, naar Frances’ eigen ontluisterende tocht aan boord van de beruchte RMS Titanic.
Welke geheimen droeg Frances al die jaren met zich mee? Waarom hield ze haar ware identiteit zorgvuldig verborgen? En wat zal Lily vinden wanneer alle puzzelstukjes eindelijk op hun plaats vallen? Hoe dichter ze bij de waarheid komt, hoe indringender één vraag wordt: zal deze zoektocht haar de rust brengen waar ze zo naar verlangt, of alles wat ze kent voorgoed veranderen?

Mijn ervaring:
Wat een intrigerend, sterk en verrassend krachtig vervolg van deze serie. Aster Borg schrijft met een sfeervolle en levendige pen, waarbij hij het tijdsbeeld, de personages en de gebeurtenissen op beeldende en gevoelige wijze tot leven brengt. Het verhaal pakt de draad direct op waar deel één eindigde. Een korte terugblik was prettig geweest, want in het eerste hoofdstuk moest ik even zoeken naar wie ook alweer welke rol speelde.

De personages zijn scherp, gelaagd en overtuigend uitgewerkt. Ze verschillen sterk van elkaar, maar worden zo neergezet dat je je gemakkelijk in hun gedachten en keuzes kunt verplaatsen. Aster Borg verweeft bovendien moeiteloos de normen, waarden en maatschappelijke blik van die tijd in het verhaal, wat zorgt voor een realistisch, kloppend en meeslepend geheel.

Ook dit tweede deel is zorgvuldig en intrigerend opgebouwd. De afwisseling tussen verschillende perspectieven en tijdslijnen zorgt ervoor dat je als lezer langzaam alle puzzelstukken verzamelt. De verhaallijnen vallen vloeiend en helder in elkaar, terwijl nieuwe geheimen worden ontrafeld en de waarheid anders blijkt te zijn dan je aanvankelijk denkt. De manier waarop Aster Borg de historische tragedie van de RMS Titanic in het verhaal verwerkt, maakt het geheel nog aangrijpender en intenser.

Het verhaal eindigt met een indrukwekkende cliffhanger, waardoor je het boek met een licht onrustig maar vooral hongerig gevoel dichtslaat. Ik hoop van harte dat deel drie niet lang op zich laat wachten.

Waar de mist niet kan komen 2 – Frances is een intrigerend, verrassend en meeslepend vervolg dat direct voortbouwt op deel één. Met sterke personages, een verweven tijdslijn en een web vol geheimen dat stukje bij beetje wordt ontrafeld, weet Aster Borg opnieuw te overtuigen. Een krachtig vervolg dat doet verlangen naar het volgende deel.

Meer recensies van KimCoenen85

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.