Ontroerend, herkenbaar en hoopvol: Noëlle’s zoektocht naar thuis

KimCoenen85 20 december 2025
Soms moet je vertrekken om te ontdekken waar je werkelijk thuishoort…
Na een gebroken hart vluchtte Noëlle naar het ruige, adembenemende Canada. Daar vond ze rust, haar passie voor mode en een nieuw leven dat mijlenver van haar verleden afstaat. Geen liefdesdrama’s meer, alleen de stilte van de natuur en de warmte van haar werk als stylist bij een gerenommeerd modehuis. Misschien is dit precies wat ze nodig had.
Maar dan hoort ze dat de oude kerstboom bij haar vroegere basisschool. De boom die haar al sinds haar vierde dierbaar is, zal verdwijnen voor een parkeerplaats. Vastbesloten om hem, en alles wat hij voor haar betekent, te redden, keert Noëlle terug naar Nederland.
Wat begint als een actie om een boom te behouden, verandert al snel in een zoektocht naar haar eigen wortels. En terwijl de dagen korter worden en de lichtjes weer gaan branden, ontdekt Noëlle dat ‘thuis’ soms geen plek is, maar een gevoel dat zomaar opnieuw kan opbloeien.
Een warm, herkenbaar decemberverhaal over verbondenheid, keuzes en de kracht van herinneringen.

Mijn ervaring:
Wat een heerlijk, vermakelijk en warm tussendoortje met zowel een maatschappelijk als een sfeervol kersttintje. Janneke Stemerdink heeft een vlotte, levendige en luchtige schrijfstijl, en weet in dit verhaal een prachtige zoektocht neer te zetten waarin Noëlle ontdekt waar haar ‘thuis’ werkelijk ligt. Tegelijkertijd verweeft ze op natuurlijke wijze maatschappelijke en ecologische thema’s, zonder dat het belerend wordt. Het resultaat is een liefdevol, fijn en mooi afgerond verhaal.

Noëlle is een sterk, creatief en hartelijk personage dat duidelijk anders is uitgewerkt dan haar zus April, maar minstens zo leuk om te volgen. Je leeft gemakkelijk met haar mee, juist door haar passie voor hergebruik, natuur en consuminderen. Thema’s die speels in de plot zijn verweven. Ook Ruben is een personage dat je snel in je hart sluit, en het is een leuke toevoeging dat April en haar gezellige cookie-winkel opnieuw opduiken.

De verhaallijn is prettig opgebouwd en begint wanneer Noëlle tijdelijk vanuit Canada terugkeert naar Nederland. Ondanks de beperkte lengte weet Janneke Stemerdink verrassend veel lijnen in het verhaal te verwerken, zonder dat het te vol of ongeloofwaardig wordt. We volgen Noëlle’s zoektocht naar haar plek in de wereld, een voorzichtig opbloeiende liefde, haar missie om een dierbare boom te redden én de eerste stappen richting haar droom van een eigen kledinglijn. Dit alles wordt warm en bevredigend afgerond.

Noëlle’s Tree is een hartverwarmend, liefdevol en bijzonder leuk tussendoortje. Dankzij Janneke’s levendige schrijfstijl vlieg je door het verhaal heen en geniet je van Noëlle’s liefde voor Canada, haar zoektocht naar thuis, haar passie voor duurzaamheid en de subtiele romance, allemaal met een heerlijk kerstig randje.

Meer recensies van KimCoenen85

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.