Overleven in een systeem zonder genade

KimCoenen85 18 februari 2026
Casper Hofwegen had nooit gedacht dat zijn zelfontwikkelde beveiligingssoftware zou uitgroeien tot een wapen. Uitgenodigd door de overheid reist de onhandige twintigjarige Fries af naar een Caraïbisch eiland voor een prestigieus testproject. Zon, zee, status en als extra mag hij zijn vriendin Romy meenemen. Het voelt als een droom. Tot die verandert in een nachtmerrie.
Een gewelddadige staatsgreep legt het eiland lam. Communicatie valt weg, straten worden gecontroleerd, burgers verdwijnen. Casper raakt alles kwijt wat hem houvast gaf, inclusief Romy. Gestrand in een totalitair systeem waar technologie levens bepaalt en elke fout fataal kan zijn, moet hij zien te overleven zonder plan, zonder bescherming en met de klok genadeloos tikkend. Zijn enige bondgenoot is Ezra, een lokale soldaat met bloed aan zijn handen en geheimen die net zo gevaarlijk zijn als de machthebbers die het eiland terroriseren. Samen zoeken ze een uitweg, maar hoe dichter Casper Ezra toelaat, hoe groter het risico wordt. Want vertrouwen is schaars. Liefde is verboden. En niets is wat het lijkt. Is Ezra zijn redding of het laatste wat hem zal breken?
Een beklemmend dystopisch YA-verhaal over macht, controle en de vraag wie je durft te vertrouwen wanneer de wereld om je heen instort.

Mijn ervaring:
Direct vanaf de eerste pagina’s voel je dat dit een bijzonder, uniek en absoluut geen standaardverhaal is. Het boek biedt een verfrissende combinatie van een spannende dystopische setting met psychologische diepgang en emotionele ruimte. Thomas Philip Acid hanteert een heldere, directe en vlotte schrijfstijl, met korte, energieke zinnen en een hoog tempo, zonder dat dit ten koste gaat van de emoties in het verhaal.

Casper is een verrassend gelaagd personage. Vanaf het begin is hij sympathiek, maar ook wat onhandig — iemand die je vanaf de eerste bladzijde wilt beschermen. Onder druk van de gebeurtenissen maakt hij een prachtige ontwikkeling door, waarin je hem ziet transformeren tot iemand die door onzekerheid en twijfel heen weet te breken. Zijn innerlijke worstelingen zijn herkenbaar en realistisch verwoord. Romy vormt een intrigerende tegenhanger van Casper. Hun relatie is getekend door liefde, maar ook door realistische spanning, waarbij haar emoties mooi tot hun recht komen. Wanneer Ezra in beeld verschijnt, ontstaat er psychologisch vuurwerk. Zijn aanwezigheid staat tegelijkertijd voor gevaar en troost, en laat zien hoe dun de scheidslijn is tussen angst en verlangen. De complexe dynamiek tussen Casper en Ezra maakt dit verhaal extra krachtig.

Het verhaal heeft een heerlijke opbouw en een vlot tempo. Het begint rustig, maar zodra de staatsgreep losbarst, versnelt alles. De dreiging wordt versterkt door de tikkende tijd, korte hoofdstukken met cliffhanger-eindes en verschuivende perspectieven. Tegelijkertijd neemt Thomas Philip Acid voldoende ruimte voor reflectie, gevoel en emotie. Dit zorgt voor een ritme dat verslavend werkt en je als lezer emotioneel weet te binden. Thema’s als verantwoordelijkheid, vertrouwen en identiteit worden subtiel maar duidelijk verweven in het verhaal, net als de vraag: wat kan liefde betekenen in tijden van crisis?

Nu we er nog zijn is een pakkende, originele en verfrissende young adult. Thomas Philip Acid combineert een queer coming-of-age centraal met een dystopische context vol spanning, actie en een voortdurend tikkend gevoel, zonder de emotionele diepgang en gelaagde personages uit het oog te verliezen. Het is een verhaal dat pakt, raakt én vermaakt en daarmee een absolute aanrader.

Meer recensies van KimCoenen85