Een duistere reis vol geheimen en onverwachte waarheden

KimCoenen85 19 februari 2026
Dertig jaar lang bleef het land omringd door zee gesloten voor de buitenwereld. Nu steken Ongeto, Heco en hun trouwe hond Benji voor het eerst de grens over, op weg naar de Jibaprefectuur. Wat bedoeld was als een verkenning, verandert al snel in een gevaarlijke confrontatie met een kwaad dat zich zorgvuldig verborgen houdt.
Achter de schijn van vrede en orde broeit een duister geheim dat alle prefecturen in zijn greep heeft. Tijdens hun reis ontdekken Ongeto en Heco dat niets is wat het lijkt: bondgenoten blijken vijanden en vijanden dragen onverwachte waarheden met zich mee. De mysterieuze Cameo’s, afstammelingen met buitengewone krachten, bewegen zich in een schemergebied van loyaliteit en verraad. En de invloed van de Khalio, het schaduwregime dat al decennia angst zaait, reikt verder dan ooit werd vermoed.
Wanneer blauwe flitsen de stilte verscheuren, wordt duidelijk dat hun missie meer is dan een zoektocht. Het lot van de prefecturen staat op het spel… en sommige geheimen willen koste wat kost verborgen blijven.

Mijn ervaring:
Wat een verrassend, krachtig en ontzettend tof vervolg van de serie. Ik had al hoge verwachtingen, maar dit overtrof ze ruimschoots. Vanaf het begin wist het avontuurlijke verhaal me opnieuw te grijpen door de wendingen en gebeurtenissen die elkaar in hoog tempo opvolgen. Jits Tharner heeft een levendige, soms bijna filmische schrijfstijl: vlot, prettig leesbaar en beeldend. Hij weet de wereld helder neer te zetten, dialogen krachtig en natuurlijk te laten aanvoelen en een heerlijk tempo vol verrassingen vast te houden.

Waar het in het eerste deel vooral draaide om de persoonlijke missie van Ongeto, Heco en hun trouwe hond Benji, reikt dit tweede deel duidelijk verder. De reis naar de Jibaprefectuur begint als een ontdekkingstocht, maar ontvouwt zich al snel tot een duistere strijd tegen een kwaad dat zich verschuilt achter een façade van rust en orde. Dat maakt deze wereld spannend en onvoorspelbaar. De personages zijn daarbij meer dan alleen avonturiers: hun gelaagdheid, innerlijke vragen, twijfels en groeiende vriendschappen maken hen sterk en geloofwaardig. Ook de dynamiek met de mysterieuze Cameo’s, die zowel bondgenoten als potentiële verraders kunnen zijn, zorgt voor extra spanning en psychologische diepgang.

Het is duidelijk dat Jits Tharner goed heeft nagedacht over de opbouw van het verhaal. Hij weet op precies de juiste momenten af te wisselen tussen ontdekking, actie en reflectie. Rustige passages waarin de wereld en personages verder worden uitgediept gaan moeiteloos over in scènes vol dreiging en vaart. Die balans maakt dit tot een bijzonder fijne avontuurlijke fantasyroman.

Daarnaast weet Jits Tharner op een subtiele maar betekenisvolle manier thema’s als loyaliteit, het zoeken naar waarheid en de dunne grens tussen vriend en vijand in het verhaal te verweven. De Khalio, het schaduwrijke regime, staat symbool voor de duistere krachten die opereren achter macht en schijnbare vrede, en zet aan tot nadenken over controle, invloed en verzet. Met bewondering, enthousiasme en puur leesplezier heb ik genoten van dit verrassende, pakkende en indrukwekkende tweede deel. Vooral de extra diepte en gelaagdheid ten opzichte van deel één maken dit vervolg bijzonder sterk.

Ongeto’s hartstocht is een prachtig en overtuigend tweede deel van deze avontuurlijke fantasyserie. De wereld breidt zich indrukwekkend uit, de personages groeien zichtbaar en de beeldende, vlotte schrijfstijl zuigt je volledig het verhaal in. Ik kan nu al niet wachten op deel drie.

Meer recensies van KimCoenen85