Een hartverwarmende, pakkende en erg mooie healing fiction

KimCoenen85 02 mei 2025
De kleine rode trein van de Hankyu Railway stopt op acht verschillende stations, waar passagiers in en uit kunnen stappen. Mocht je in de juiste wagon stappen, dan kan je het geluk hebben om mevrouw Toki te ontmoeten, samen met haar nichtje Ami. Mevrouw Toki wil graag iedereen voorzien van goed advies, zo wil ze Misa laten zien dat ze voor zichzelf moet kiezen. Hierna grijpt Misa ook weer de kans om een goede daad voor een ander te verrichten. Op ontroerende en hartverwarmende wijze weet Hiro Arikawa de passagiers aan elkaar te verbinden. Zo ontmoeten we Shoko, die zojuist naar het huwelijk van haar ex is geweest om zich te wreken. Of student Keiichi die wegvlucht in de muziek, omdat hij zo verlegen is. Tijdens de heenweg leren ze elkaar kennen en een jaar later treffen ze elkaar opnieuw op de terugweg. Zo kan je zien hoe een klein gebaar kan zorgen voor een groot verschil. Enkel omdat de passagiers zich openstellen voor een ander.

Mijn ervaring:
Wat een pakkende, intense en meeslepende roman. Ik vind het een bijzonder en enorm intrigerend verhaal dat je echt aan het denken zet. Daarbij is het echt een healing fiction, want de gebaren op de heenreis hebben dingen bij mensen in werking gezet, wat blijkt op de terugreis van de trein. Ook de Japanse cultuur, gebruiken en sfeer zijn prachtig in het verhaal meegenomen.

Het verhaal is geschreven vanuit een alwetend perspectief, waarbij eerst een korte introductie en uitleg wordt gegeven over de Hankyu Railway, de betekenis en de acht stations waar deze trein stopt. Vervolgens gaat de trein op weg en volgen er bijzondere verhalen en ontmoetingen tussen passagiers op deze treinverbinding. Tussendoor weet Hiro Arikawa zowel de verschillende stations waar de trein stopt als de landschappen en omgeving waar deze trein rijdt op beeldende wijze te beschrijven.

Gedurende deze treinreis van acht stops, vertelt Hiro Arikawa over 8 verschillende ongeplande ontmoetingen tussen passagiers, die door middel van een klein gebaar, een luisterend oor en een goed advies een groot verschil in het leven van een ander maken. De verschillende ontmoetingen zijn erg uiteenlopend en variërend van een ex die op de bruiloft van haar ex geweest is om te wreken, iemand met een enorme passie voor muziek, koekjes voor de stationmedewerkers en scholieren. Wat dit verhaal extra krachtig maakt is dat er een verhaallijn volgt over een jaar later, waarbij de trein terug rijdt langs alle acht stations. Hierbij weet Hiro Arikawa te laten zien hoe een klein gebaar van iemand een grote verandering voor een ander teweeg kan brengen. Hierdoor hebben alle passagiers tijdens deze reis een mooie groei doorgemaakt.

Het volgende station is een hartverwarmende, pakkende en erg mooie healing fiction roman. We volgen de Hankyu Railway die langs acht stations rijdt.  Hiro Arikawa weet deze reis door Japans, de omgeving, de stations, maar ook de passagiers op deze reis op prachtige wijze te beschrijven. Door middel van een klein gebaar, maken ze voor elkaar een groot verschil. Het is erg mooi hoe Hiro Arikawa de Japanse cultuur, gebruiken en sfeer in het verhaal heeft meegenomen.

Meer recensies van KimCoenen85