Een mooie, maar ook heftige en aangrijpende roman

KimCoenen85 18 maart 2025
Het verhaal in Slapen zonder slangen gaat over opgroeien in een gebroken gezin met te veel verantwoordelijkheden. Jitta gaat in haar zorg voor haar kleine zusje zo ver over haar grenzen heen dat ze daardoor problemen met haar gezondheid krijgt. Na de scheiding woont de vijftienjarige Jitta samen met haar zusje Mirthe bij hun moeder. Jitta voelt zich verantwoordelijk om thuis alles te regelen. Dit moet ook wel, want haar moeder is vaker weg dan thuis en haar vader ziet ze alleen om het weekend. Daarbij worstelt ze met het verdriet van de scheiding. Jitta belooft Mirthe dat ze haar nooit in de steek zal laten. Door haar tekentalent kan Jitta zich af en toe terugtrekken en in haar eigen wereldje keren, maar het valt haar niet mee om er altijd voor haar zusje te zijn. Hierdoor zakt Jitta weg in een moeras van angsten en fobieën die steeds meer de overhand nemen in haar leven. Op de meest willekeurige momenten wordt ze overvallen door paniek. Haar wereld wordt steeds kleiner en ze trekt zich steeds verder terug. Op een wanhopige en eenzame ochtend doet ze een zelfmoordpoging. Dit moment verandert alles.

Mijn ervaring:
Wat een mooi, maar ook heftig en aangrijpend verhaal. Saskia Habraken heeft een vlotte en krachtige schrijfstijl en weet je mee te nemen in een verhaal dat erg waarheidsgetrouw en realistisch aanvoelt. Dit komt doordat Saskia Habraken de personages en zeker het hoofdpersonage Jitta erg goed heeft uitgewerkt. Als lezer ga je helemaal mee in het leven van Jitta, de druk die ze ervaart, het onbegrip en de emotionele afstand van haar ouders, maar ook haar eigen moeras van angsten en paniek die steeds grotere vormen krijgt. Als lezer ervaar je wat deze gebeurtenissen met Jitta doen en wat Jitta precies ervaart. Hierdoor komt het verhaal erg bij je binnen en is het verhaal erg pakkend.

Het verhaal begint als de scheiding en de verhuizing net geweest zijn en Jitta en Mirthe diezelfde avond nog door hun moeder alleen gelaten worden, omdat ze de bloemetjes gaat buiten zetten. Op dat moment doet Jitta een belofte aan Mirthe die een heftige impact op haar leven gaat hebben. Naast de psychische en emotionele rollercoaster waarin Jitta wordt gezogen, heeft Saskia Habraken ook het leven van de vijftienjarige Jitta goed beschreven. Haar leefwereld met betrekking tot school, haar vriendinnen maar ook de jongens worden in de verhaallijn meegenomen. Hierdoor krijg je echt een totaalbeeld van haar leven en is het goed te merken hoe alles invloed op elkaar heeft.

Wat dit verhaal erg sterk en krachtig maakt, is dat Saskia Habraken ook de weg van herstel in het verhaal weet mee te nemen. De weg van vallen en opstaan die Jitta bewandelt om haar leven weer op de rit te krijgen om uiteindelijk haar droom om naar de kunstacademie te gaan te realiseren. Wat me hierbij erg aangreep was de manier waarop haar ouders met haar omgingen. Echt flabbergasted, maar wel enorm sterk onder woorden gebracht.

Slapen zonder slangen is een mooie, maar ook heftige en aangrijpende roman. Waarmee Saskia Habraken je mee neemt in het leven van de vijftienjarige Jitta. Het personage is erg goed en realistisch uitgewerkt en ze weet het moeras van angst en paniek waarin Jitta terechtkomt erg indrukwekkend te beschrijven. Hierbij neemt ze ook de sociale omgeving, haar school, ouders en vriendinnen mee in de verhaallijn. Ook de weg van herstel is erg goed beschreven. Een indrukwekkend verhaal.

Meer recensies van KimCoenen85