Grady Hendrix verrast met originele horrorroman
Patricia Campbell leidt een leven dat steeds kleiner lijkt te worden — opgeslokt door haar gezin, haar zieke schoonmoeder en een sleur die haar langzaam verstikt. Haar enige uitlaatklep is de leesclub, waar ze samen met vriendinnen ontspant met verhalen over seriemoordenaars en geheimen. Tot die ene avond. Wanneer de knappe, mysterieuze James Harris in de buurt komt wonen, lijkt haar leven opeens weer spannend te worden. Maar er klopt iets niet aan hem. Waarom komt hij nooit overdag buiten? En waarom beweert Patricia’s schoonmoeder dat ze hem al kent, van lang geleden? Wat begint als nieuwsgierigheid, verandert in een nachtmerrie vol bloed, waanzin en gevaar dat zich achter keurige voortuinen verschuilt.
Mijn ervaring:
Wat een bijzondere en originele horrorroman! Het verhaal van Grady Hendrix is verrassend, eigenzinnig en anders dan je verwacht. Hendrix schrijft met een unieke, soms humoristische maar altijd beeldende stijl. Zijn liefde voor klassieke en moderne horror spat van de pagina’s – van subtiele verwijzingen en citaten tot herkenbare elementen uit de jaren negentig die het verhaal extra charme geven.
We volgen Patricia Campbell, een typische Amerikaanse huisvrouw die leeft in een ogenschijnlijk rustig stadje. Haar dagen draaien om haar gezin, haar zieke schoonmoeder en de maandelijkse boekenclub met vriendinnen. Patricia’s wereld is klein, maar haar nieuwsgierigheid groot die soms neigend naar achterdocht. De personages zijn goed uitgewerkt, vooral James Harris, de nieuwe, mysterieuze buurman die al snel voor onrust zorgt. Zijn aanwezigheid brengt spanning, wantrouwen en een groeiend gevoel van dreiging met zich mee.
Grady Hendrix neemt de tijd om de sfeer van het stadje neer te zetten: vredig, alledaags en vol ogenschijnlijke normaliteit. Juist daardoor werkt de omslag naar horror des te sterker. Vanaf het moment dat James zijn intrede doet, ontvouwt zich een verhaal vol duistere geheimen, bizarre gebeurtenissen en subtiele horror. De combinatie van spanning, absurdistische humor en maatschappelijk commentaar maakt het boek origineel en verfrissend.
Hoewel het plot voor mij op sommige momenten wat voorspelbaar was en het best iets griezeliger had gemogen, weet Hendrix de spanning knap op te bouwen. De verschillende verhaallijnen over Patricia’s gezin, de boekenclub en de vreemde gebeurtenissen in het stadje vloeien mooi samen in een bevredigende ontknoping.
The Southern Bookclub’s Guide to Slaying Vampires is een verrassende en unieke horrorroman met humor, spanning en een scherp randje. Grady Hendrix weet het alledaagse en het bovennatuurlijke op een originele manier te verweven tot een verhaal dat zowel vermakelijk als intrigerend is. Een aanrader voor wie houdt van horror met een knipoog én diepgang.
Mijn ervaring: