Wanhoop, onbegrip en een kat en muis-spel

Kim Pauw 03 maart 2023
Dit boek was mijn eerste kennismaking met deze schrijfster. Je volgt het verhaal van Lotte. Haar man Emil heeft een jaar geleden zelfmoord gepleegd op de Camino. De wens om zijn laatste reis zelf te ervaren en wellicht zijn redenen tot zelfmoord te kunnen verklaren, besluit Lotte om zelf de Camino te gaan lopen. Wat volgt is een kat en muis-spel, want er is iemand die wil voorkomen dat Lotte antwoorden vindt. Tijdens haar reis ontmoet ze iemand die een wolf in schaapskleren of haar redder in nood zou kunnen zijn.

Je krijgt tussendoor een inkijkje in het oorlogsverleden van Emil in het voormalig Joegoslavië. Dat zorgt ervoor dat je als lezer gaandeweg puzzelstukjes uit het verleden en het heden krijgt. Aan het einde vallen die stukjes als een puzzel in elkaar.

Mooie pakkende quote uit het boek:
"Weet dat je als mens maar in één dimensie kunt leven: in het verleden, in de toekomst of in het nu. Immers, daar waar jouw gedachten zijn, daar ben jij ook."

Een spannend boek tot aan de laatste bladzijde. Want niets is wat het lijkt in het verleden en het heden. De ontknoping is dan ook bijzonder verrassend. Een aanrader!

Meer recensies van Kim Pauw