Pleidooi voor recht op zelfbeschikking
Een goed geschreven boek dat ik evenwel akelig vond om te lezen. Gekweld door nachtmerries besluit een Zuid-Koreaanse vrouw op een dag geen vlees meer te eten. In plaats van een bewuste keuze om vegetariër te worden, wordt dit in de patriarchale maatschappij waarin ze leeft opgevat als een daad van rebellie die krachtig moet worden neergeslagen. Daarop reageert de vrouw met een weigering überhaupt nog te eten. Ze probeert zich te ontdoen van haar menselijke aard en als een boom te leven.
Haar zelfzuchtige echtgenoot, haar gewelddadige vader, haar artistieke zwager en het medisch personeel van de inrichting waar ze wordt opgenomen (‘ziek’, ‘schizofreen’, ‘anorectisch’) hebben allemaal hun eigen ideeën over hoe haar gedrag moet worden bestreden. Uiteindelijk is het haar zus die de dwangvoeding een halt toeroept en pleit voor het recht op zelfbeschikking. Ook als dat betekent dat de vrouw het niet overleeft.