Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Te wisselvallig om echt te overtuigen.

Koen Chevalier 09 juni 2017
"Als je denkt dat avontuur gevaarlijk is, probeer dan routine ... dat is pas dodelijk"

Wijze woorden van Paulo Coelho, al had de brave man waarschijnlijk niet de invulling voor ogen die Clare Mackintosh haar lezers voorschotelt in haar tweede thriller 'Ik zie jou'. Een invulling die niet enkel met de gedachten van de hoofdpersonages op de loop gaat, maar ook de lezers in een oncomfortabele positie zal dwingen. Althans, dat was de bedoeling.

Alles start wanneer Zoë Walker tijdens haar dagelijkse treinrit naar het werk plots geconfronteerd wordt met haar eigen foto bij een contactadvertentie. Hoe komt die foto daar en wie heeft die geplaatst ? Is het wel haar foto of is het, zoals ook haar gezin haar wil doen geloven, puur toevallig de foto van iemand die gelijkenissen met haar vertoont ? Het laat Zoë niet los en wanneer ze dan ook nog eens het gevoel krijgt te worden gevolgd slaat de paranoia toe. Hier is meer aan de hand, maar niemand lijkt haar te willen geloven. Op Kelly Swift na. Deze politieagente is op een zijspoor beland en ziet in de zaak van Zoë de uitgelezen kans om haar carrière een nieuwe boost te geven. De kans om te bewijzen wat ze waard is al heeft ze nog geen enkel idee in welk wespennest ze zal terecht komen.

'En als jij weet wat je gewoontes zijn, dan weet een ander dat misschien ook ...'

Succesvol debuteren. Het is de droom van menig (thriller)auteur en voor Clare Mackintosh werd die droom werkelijkheid. 'Mea Culpa' werd uitermate positief onthaald en de verwachtingen voor die moeilijke 'tweede' waren dan ook hooggespannen. Te hoog misschien, want 'Ik zie jou' maakt de verwachtingen niet helemaal waar.

Het uitgangspunt is veelbelovend en origineel, de uitwerking te wisselvallig om echt te kunnen overtuigen. Verteld vanuit het standpunt van zowel Zoë, Kelly als de dader neemt Mackintosh de lezer mee in een verhaal dat al snel te kampen krijgt met enige vorm van gewenning. Het lijkt alsof de auteur zichzelf nodeloos herhaalt om het gevoel van routine en paranoia in de hoofden van de lezer te nestelen, maar die bal slaat ze helaas mis. Ergernis en het gevoel het allemaal al eens gelezen te hebben steken de kop op, het lange wachten op enige ontwikkeling in het verhaal kan beginnen.
Wachten dat uiteindelijk beloond wordt en ja Mackintosh kan echt wel schrijven. De finale plot - niet altijd even realistisch, maar hé wie maalt daar om als er eindelijk iets gebeurd - zit best wel goed in elkaar en de lezer kan genieten van een verhaal dat bol staat van de nodige verrassingen. Met vaart en toenemende spanning wordt naar een climax toegewerkt en het leesplezier neemt exponentieel toe. Jammer misschien van die overbodige epiloog (less is more, je weet wel), maar ach, het had allemaal veel erger kunnen zijn en uiteindelijk werd het boek toch met een voldaan gevoel dichtgeslagen ...

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Koen Chevalier

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?