Opdat ze ooit gevonden wordt

Krista Feije 27 mei 2023
De thriller Vervlogen, van de hand van bestseller auteur Marijke Verhoeven, begint met een pakkend proloog. Daarna speelt het verhaal, dat in ik-perspectief wordt verteld, zich afwisselend af in het heden en het verleden. De hoofdstukken in het verleden zijn met een afwijkend lettertype weergegeven.

In 1991 is de rebelse zus van Claire van Klinken verdwenen tijdens een familievakantie in Epen, Zuid-Limburg. Clair was toen 9 jaar. Als na 27 jaar de inmiddels volwassen Clair een mysterieus bericht ontvangt uit het Zuiden, gelooft zij dat dit wellicht een belangrijke aanwijzing kan zijn naar de verblijfplaats van haar zus Eleonor. Clair start een dwangmatige speurtocht, waarin ze meer dan eens twijfelt aan haar eigen geestesgezondheid. ‘Eleonor heeft altijd mijn leven beheerst. Ze zit onder mijn huid.’

Stilaan krijgt de lezer meer informatie over wat er zich in die fatale zomer heeft afgespeeld. En ondertussen is er, 27 jaar na de verdwijning van Eleonor, wéér consternatie in het hotel in Epen. De hitte van de beide zomers in het heuvelland speelt een grote rol in het verhaal en niet alleen qua temperatuur. Terwijl Verhoeven steeds meer potentiële verdachten ten tonele brengt, komt er ook nog een heet verlangen bij Clair naar boven. Echter, zij blijft volharden in haar zoektocht. ‘Het enige wat ik wilde was begrip voor iedere strohalm waaraan ik me vastklampte. Opdat ze ooit gevonden zou worden.’

Verhoevens schrijfstijl in Vervlogen is figuratief, oprecht en sterk. Ze beschrijft waarachtige dialogen en gebruikt attractieve bijvoeglijke naamwoorden zoals ‘hobbypeloton’ wielrenners. De omschrijvingen van de dagelijkse activiteiten in een familiehotel zijn helder en de voorstelling van het ‘sjoenste strökske’ van Nederland is goed neergezet. Met Vervlogen is Marijke Verhoeven erin geslaagd de lezer tot de laatste van de 355 bladzijdes te boeien. Een aanrader met een beoordeling van 4,5 ster.

Meer recensies van Krista Feije