Advertentie

Met plezier heb ik dit boek gelezen voor de #hebbanleesclub. Het is een bijzonder en knap geschreven verhaal.

Dankzij de leesclub realiseer ik me hoeveel (semi)waargebeurde elementen in het boek verwerkt zijn. Daarnaast heeft de auteur ook details in het boek opgenomen die verzonnen zijn, maar waargebeurd hadden kunnen zijn. Sommige zijn storend en hadden weggelaten morgen worden. Andere van deze fictieve elementen zijn zo onlogisch en willekeurig dat het juist geloofwaardig overkomt. In het echte leven gebeurt natuurlijk ook niet alles op een logische wijze en gaan mensen ook niet rechtstreeks van A naar B. Het boek maakt het moeilijk om te onderscheiden wat nu echt is, geïnspireerd is op echt en wat nu daadwerkelijk ontleent is aan de auteurs fantasie. Tenminste: als je geen kennis hebt over het leven van Hillary, zoals ik.

Het boek leest redelijk gemakkelijk. Sommige stukken zijn iets moeilijker door te komen dan andere. Vooral in het eerste deel loopt het verhaal een beetje stroef. Wat ook opvalt, is de veranderende schrijfstijl tussen de boekdelen en dat de Rodham-Hillary soms vrij eendimensionaal blijft.

Het verhaal voelt grotendeels realistisch, maar soms slaat de auteur door in haar sarcastische en vaak gelijktijdige hilarische momenten. Wat mij betreft zijn de sprongen in de tijd het belangrijkste minpunt van het boek. Het boek beslaat een flinke periode, in ieder geval een paar decenia. Hoofdstukken beginnen met een jaartal en daarna na een witregel zijn we opeens in een (meestal eerder) jaar.

Al met al is het een interessant boek om te lezen en om vervolgens na te denken over andere what-ifs.

Reacties op: To be or not to be true

61
Rodham - Curtis Sittenfeld
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners