Krachtige momenten, maar soms wat langdradig
3,5⭐️
'Erfgenaam van vuur' is het derde deel in de 'De Glazen troon'-serie, waarin we opnieuw afdalen naar Erilea, een wereld vol spanning en gevaar. Nadat ik het tweede deel, 'De Donkere Kroon', absoluut verslonden had, was ik natuurlijk heel benieuwd hoe het verhaal verder zou gaan.
In dit derde deel is Celeana aangekomen in Wendlyn, waar ze op zoek gaat naar bondgenoten tegen de koning van Adarlan. Maar dat is natuurlijk niet zonder gevaar, en tijdens haar verblijf wordt ze serieus op de proef gesteld voordat ze de antwoorden krijgt die ze zo hard nodig heeft. Intussen spannen haar vijanden samen met het doel om het hele koninkrijk tot slavernij te dwingen. Kan Celeana haar innerlijke kracht ontketenen en zo de grootste vijand van Adarlan worden?
Als ik volledig eerlijk ben, kostte het me soms moeite om door dit boek heen te raken. Het was natuurlijk geweldig om opnieuw de perspectieven van Celeana, Dorian en Chaol te lezen. Alle drie worstelen ze met twijfels, wat op sommige momenten voor spanningen zorgt. Terwijl Celeana zich op een ander continent bevindt, verloopt de vriendschap tussen Dorian en Chaol stroef. Dit zorgt voor pijnlijke confrontaties en onzekerheden en houdt het verhaal zeker interessant. Als lezer hoop je gewoon dat ze opnieuw het vertrouwen in elkaar weten te vinden, zeker aangezien de plannen van de koning steeds duisterder lijken te worden, waardoor de spanning continu aanwezig is.
Waar ik als lezer voornamelijk moeite mee had, was de introductie van een hele hoop nieuwe personages. Hierdoor krijgen we te maken met veel nieuwe perspectieven die elkaar voortdurend afwisselen, waardoor je telkens uit de flow van het verhaal wordt gehaald. Daarnaast gebeurt er eigenlijk niet zo heel veel in dit boek. Er zijn wel enkele spannende momenten, maar net wanneer je in die spanning zit, wisselt het volgende hoofdstuk weer naar een ander perspectief. Met zo’n 500 pagina’s voelde het boek dan ook wat langdradig aan, alsof het eerder dient als ‘opvulling’ naar het vierde deel toe. Heel wat hoofdstukken hadden korter gekund of zelfs volledig weggelaten mogen worden.
Wat ik wel een heel sterk punt vond in dit derde deel, was de verdere uitwerking van de wereld en haar geschiedenis. Zo ontdekken we ook een stuk meer over Celeana’s verleden en de gruwelijkheden die ze als kind heeft doorstaan. De karakterontwikkeling die ze doorheen het verhaal ondergaat, is dan ook bewonderenswaardig.
De laatste 100 pagina’s waren naar mijn mening de beste van het boek, want vanaf dan was het één en al spanning en zat ik oprecht geboeid aan het verhaal gekluisterd. Na de laatste hoofdstukken wil ik ook echt weten hoe het verhaal verdergaat, dus ik ben alvast heel benieuwd naar boek vier en hoop oprecht dat ik daar weer meer van zal genieten.
Dit derde deel was voor mij dus op sommige momenten een langdradig verhaal, maar het had zeker ook zijn sterke punten. Ik ben benieuwd hoe bepaalde personages zullen terugkeren in het volgende deel en wat hun exacte rol zal zijn, dus ik ga zeker verder lezen in de serie.