Een geweldige roman!

leen_leest 27 februari 2026
Ik las ‘Schaduwdochter’, een roman geschreven door Rachel van Charante.
Het is het eerste deel in de acht kastelen-reeks.

Psycholoog Carmen verhuist na een gewelddadige overval met haar man Vik terug naar zijn familiehuis: Kasteel Vorden. Tijdens het opruimen en verhuizen probeert ze zichzelf weer bij elkaar te rapen, maar dan stuit ze plotseling op een lang verborgen familiegeheim. Voor ze het weet raakt ze verstrikt in het verhaal van Guusje die in 1917 terecht komt als dienstertje in het kasteel.

Het boek heeft een duale tijdlijn en is geschreven vanuit twee perspectieven.
Enerzijds volgen we Guusje die zich in 1917-1918 probeert staande te houden. Anderzijds lezen we over Carmen. Ze leeft in onze tijd en zij en haar echtgenoot zijn bekende Nederlanders dus ze hoopt rust te vinden in het kasteel.

Het boek is goed geschreven en las erg vlot. De auteur omschrijft de tijdsgeest erg goed. Ook al was Nederland niet actief betrokken bij WOI, toch waren de gevolgen zeer voelbaar. Zeker in de onderste laag van de bevolking. Guusje doet er alles aan om maar te overleven en om haar zusje, Dirkje, te helpen. Schrijnend. Carmen hoopt haar trauma een plaats te kunnen geven door zich te storten op een familiegeheim. Als een ware detective duikt ze in het familieverleden van haar man.

Familiebanden zijn belangrijk. Zowel in het heden als in het verleden.
Gaslighting is ook een thema dat aan bod komt. Klassenverschillen worden erg goed omschreven en hoe hard het bestaan is als je echt afhankelijk bent van iemand. Het einde is triest, maar het had zo moeten zijn! Iets anders zou niet geloofwaardig geweest zijn.

Ik vond het echt een goed boek! Spijtig dat dit niet meer aandacht krijgt. En ik ben benieuwd naar het tweede deel van de reeks. Dit speelt zich af tijdens WOII.

Meer recensies van leen_leest