Vooral worldbuilding - weinig spanning

leen_leest 18 januari 2026
‘Tussen twee vuren’ is een dystopische YA geschreven door Laura Diane.
Het is het eerste deel in de trilogie ‘Magic Kingdom’.

Het jaar 2038.
Orkaan Andrea heeft het zuiden van Florida verwoest. De achttienjarige Ayla blijft alleen achter en wordt met duizenden anderen opgevangen in een van de parken van Walt Disney World: het Magic Kingdom. Wonen in een attractiepark, het klinkt als een sprookje. Tot er vanalles niet lijkt te kloppen en Ayla denkt dat het bestuur liegt.

Ik las het boek omdat dit de boekenkeuze was van de boekenclub van bib Lommel waar ik lid van ben. Qua leeftijdscategorie staat er 15+, maar ik vind dat het eerder past bij een leeftijd 12 tot 14. Het was niet helemaal wat ik verwacht had. Het volledige boek voelde als worldbuilding. Het werd nooit echt spannend en zelfs naar het einde toe voelde het alsof er eigenlijk niets gebeurd was.
Jammer eigenlijk, want dit nodigt niet uit om het vervolg te lezen.

We leren voornamelijk Ayla goed kennen en ook bevat het boek flashbacks naar haar verleden. Soms wat vaag en onduidelijk waarom dit erin voorkwam. Ook de andere personages werden goed uitgewerkt en waren erg divers.

Er zijn heel wat knipogen naar Disney die helemaal op het einde van het boek toegelicht worden. De schrijfster is duidelijk een fan en heeft er goed over nagedacht.

Helaas was dit boek het niet voor mij en ik wist ook helemaal niet goed waar het allemaal naartoe zou gaan. Ook miste ik een echte cliffhanger op het einde die ervoor zorgde dat ik echt zin had om meer te lezen. Misschien ben ik ook gewoon te oud om echt van dit boek te genieten. En had ik meer verwacht van iets dat als ‘dystopisch’ wordt omgeschreven.

Blijkt nu wel dat heel veel duidelijk wordt in boek twee en drie. Volgens twee medeboekenclubleden die wel de volgende delen hebben opgepakt voor we samenkwamen.

Meer recensies van leen_leest