Verrassende plotwendingen

leen_leest 28 december 2025
Looklucht is een thriller geschreven door Merho.

Ik ben al jaren en jaren fan van de Kiekeboes (heb ze allemaal!) en was dus verrast dat Merho toch niet helemaal op pensioen gegaan is. Blijkbaar stond een thriller schrijven al enige tijd op zijn bucketlist en heeft hij er eindelijk tijd voor gevonden.

Het draait om Werner Brabants, de razendpopulaire auteur van de misdaadserie ‘Thomas Tender’. Hij is enigszins verzuurd en is stiekem een boek aan het schrijven over een gifmoord in het Vaticaan (los van zijn Thomas Tender-reeks) en vraagt hierover raad aan een toxicoloog.

Tegelijkertijd wordt zijn populaire reeks verfilmd, en ligt Werner in de clinch met de regisseur omdat die teveel wilt veranderen aan zijn boek. Als deze regisseur dan overlijdt (vergiftiging!), is Werner verdachte nummer één. Hij is echter vastbesloten om zijn onschuld te bewijzen en wordt hierbij geholpen door zijn superfan, Caroline.

Het verhaal rond Werner Brabants wordt afgewisseld met een tweede verhaal dat zich afspeelt in de toekomst. Het draait om ‘het Conclaaf van 2099’ waarin we mee kunnen volgen hoe de verkiezing van de nieuwe paus daar verloopt. Op z’n zachts gezegd verloopt het daar moeilijk, omdat er voor het eerst een vrouwelijke kardinaal verkozen zou kunnen worden tot paus. Is de conservatieve Kerk daar wel klaar voor?

Ik vind het een goed thrillerdebuut! Werner is niet echt de meest sympathieke hoofdrolspeler, in tegendeel zelfs, maar niemand verdient het om valselijk beschuldigd te worden.

Korte hoofdstukken waarin heden en toekomst worden afgewisseld zorgen voor een enorme vaart in het verhaal. Plotwendingen, een tweede moord en een futuristische kijk op de toekomst. Eigenlijk had ik geen tijd om me te vervelen.

En dan het slot! Eentje dat ik niet had zien aankomen.
Extra goed is dat de verhaallijn van het heden op het einde verbonden werd aan de gebeurtenissen in 2099. Heel goed gedaan!

Meer recensies van leen_leest