Filmisch

leen_leest 22 november 2025
Bjorn van den Eynde ken ik vooral van de reeks rond De Vriese & Durnez, maar lang ervoor schreef hij de YA thrillerreeks rond Team Mortis.

Team Mortis is een uiterst geheim Europees proefproject. Jongeren worden ingezet om uitzonderlijke undercoveropdrachten uit te voeren. Er is één kanttekening: ze moeten sterven op papier en niemand mag weten dat ze eigenlijk nog leven.

Ik las het eerste deel ‘Het Romeo & Juliet mysterie’.

In dit boek maken we kennis met Erika Storm, dochter van twee superspionnen die helaas veel te vroeg stierven. Ze woon bij haar demente oma die haar vaker niet als wel kent. Haar wereld stort volledig in als haar Italiaanse vriendje sterft en zij betrapt wordt bij zijn auto met een koffer vol drugs. Ze heeft twee opties: naar de jeugdgevangenis ofwel zich aansluiten bij Team Mortis. Ze kiest voor het laatste en haar eerste undercoverzaak speelt zich in Verona, Italië af. Daar moet ze infiltreren in een balletacademie om mee te onderzoeken wat er gebeurde met twee verdwenen topballerina’s.

Ergens jammer dat ik deze reeks nu pas leer kennen, want ik denk dat een jongere versie van mezelf nog meer van dit boek zou genoten hebben.

Alles werd filmisch beschreven en doorspekt met ballettermen en af en toe wat Italiaans. Leuk! Elk hoofdstuk heeft ook een zeer passende titel. En eens in het verhaal, vloog ik erdoor. Erika is een sterk hoofdpersonage dat ondanks alle tegenslagen, blijft gaan. Het minst leuke personage vond ik Brian Baily, de teamleader. Verschrikkelijk goed omschreven wat een gevoelloze eikel hij is.

Kleine opmerking: ik vond het een beetje ongeloofwaardig dat Erika zonder echt training gelijk op missie gestuurd werd. Daar zou de tienerversie van mezelf veel vlugger in meegegaan zijn.

Dit laatste houdt me echter niet tegen om het volgende deel toch ook te lezen!

Meer recensies van leen_leest

Tegenpolen trekken elkaar aan in deze heerlijke roadtrip-roman boordevol humor en romantiek. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.