Alles voor de Reis
Recensie – Alles voor de Reis van Adriaan van Dis
Namens de Club van Echte Lezers mocht ik Alles voor de Reis van Adriaan van Dis lezen, een roman van 199 pagina’s.
Adriaan van Dis schrijft vooral romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Dit is het eerste boek dat ik van hem lees. Het is meteen ook een boek waarin hij voor het eerst vertelt over zijn overleden geliefde, met wie hij 38 jaar een verhouding had.
Eefje leed aan een ongeneeslijke ziekte en koos er bewust voor om haar laatste levensfase door te brengen in een hospice, zodat haar minnaar haar daar kon bezoeken. Adriaan beschrijft hoe zij samen deze laatste periode doorbrengen. In het hospice halen ze herinneringen op, herbeleven ze hun reizen in gedachten en voeren ze gesprekken over de afgelopen jaren.
Het is een roman waarin af en toe poëtische stukken zijn verwerkt. Het boek heeft een hoog literair gehalte en vraagt aandacht van de lezer.
Persoonlijk zou ik dit boek niet snel zelf hebben uitgekozen. Juist daarom vond ik het leuk om via de Club van Echte Lezers met dit boek in aanraking te komen. Ik vond het een mooi boek, maar wel lastig om door te komen. Het las voor mij niet vlot en wist me niet echt mee te trekken, waardoor ik soms de neiging had om af te haken. Ik houd van boeken die vlot lezen en je meenemen in het verhaal, boeken die je eigenlijk niet weg kunt leggen. Dat gevoel had ik bij dit boek helaas niet.
Dit boek is vooral geschikt voor lezers die houden van rustige, literaire romans en die de tijd willen nemen om te lezen.